Конференция „Организираното гражданско общество срещу дезинформацията“ ще се проведе на 12 юни

  • 07.06.2023
  • БТА

Икономическият и социален съвет на Република България (ИСС) съвместно с Европейския икономически и социален съвет организират конференция на тема „Организираното гражданско общество срещу дезинформацията“. Събитието ще се проведе на 12 юни, понеделник от 9 ч. в Дома на Европа, ул. "Георги С. Раковски" 124, София.  

Инициативата е част от цялостен проект, свързан с борбата с дезинформацията в европейското общество, като България е избрана да бъде първата страна домакин,информира БТА. Безпрецедентният ръст на практиките за дезинформация са реална заплаха за Европа и за демокрацията. Системното разпространение на фалшиви новини има за цел да обърка обществеността и да накара хората да загубят доверие в политическите институции, надеждните източници на информация, здравните органи, науката и академичните изследвания.

Подобни практики увеличават националните разногласия и политическата нестабилност в много демократични държави. За да се справи с този проблем Европа трябва да насърчава обществен дебат с участието на активни и добре информирани граждани. Това са част от тезите, които ще бъдат предмет на серията от дискусии, които стартират в понеделник. 

Във форума ще вземат участие вицепрезидентът на РБ г-жа Илиана Йотова, г-н Оливър Рьопке, председател на Европейския икономически и социален комитет, г-жа Зорница Русинова, председател на Икономическия и социален съвет на България, български и международни експерти, както и известни журналисти от различни държави, които ще споделят своя опит. 

М.Л.

България