„БНТ Представя“ филма „Да бъдеш Христо Пимпирев“

  • 06.06.2023
  • БНТ
Проф. Христо Пимпирев на антарктическия бряг

Филмът на журналистката Мария Чернева разказва за първите научни експедиции на българските геолози и през какво минава пътят за Антарктида. Ще бъде излъчен на 7 юни, сряда, от 21:00 ч. по БНТ 1

На 7 юни, сряда, от 21:00 ч. по БНТ 1 в портретната документална поредица на обществената телевизия „БНТ Представя“ гледайте филма „Да бъдеш Христо Пимпирев“ на журналистката Мария Чернева, посветен на именития полярен изследовател, развял първи българското знаме на Южния полюс, съобщи БНТ в писмо до медиите.

Авторите на филма успяват да стигнат до непознати и много любопитни истории от детството и юношеството на бъдещия изследовател. Те се опитват да разберат каква е структурата и какво движи един истински учен и откривател да следва своите мечти.

В мисията да разберем какво е „Да бъдеш Христо Пимпирев“ помагат негови близки приятели, колеги и антарктици. Филмът допълва образа му и като баща с разказите на неговата дъщеря. За първите научни експедиции на българските геолози и през какво минава пътят за Антарктида споделя самият проф. Пимпирев.

Режисьор на филма е Ара Хугасян, оператор е Анна Андреева.

Панорама