Медията на Софийската митрополия "Епархийски глас" вече има мобилно приложение

  • 06.06.2023
  • БТА
  • Димитрина Ветова
Медията на Софийската митрополия "Епархийски глас" има вече мобилно приложение. Снимка: Софийска митрополия

В чест на празника Петдесетница, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и български патриарх Неофит, бе публикувано първото в България мобилно приложение за православна аудио-визуална продукция и печатни издания, представящо официалната медия на Софийската света митрополия "Епархийски глас". Това съобщиха от Софийската митрополия.

"С него можете да превърнете своя смартфон или таблет в устройство за християнска просвета и култура, следейки удобно на живо онлайн радиото и интернет телевизията "Епархийски глас", както и разлиствайки страниците на едноименното списание", поясняват от митрополията, съобщава  

БТА.

Мобилното приложение е достъпно за устройства на системата "Андроид" в магазина на "Гугъл плей".

В чест на Възкресение Христово и с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и български патриарх Неофит, на 2 май 2021 г. бе дадено началото на новата медия - тогава излиза първият брой на списанието "Епархийски глас". В своите над 100 цветни страници новото печатно издание съдържа разнообразни материали и богословски статии за християнския живот, разделени в седем категории: празнично слово; духовникът отговаря; човекът и Църквата; православно изкуство; живата история; бъдете като децата; епархията днес.

Нови печатни броеве на списанието излизат три пъти в годината и се разпространяват в храмовете и в манастирите на Софийската епархия, а архивните издания са достъпни в PDF формат в настоящото приложение и на официалната интернет страница.

Година по-късно, на 1 ноември 2022 г. - в чест на Деня на будителите, започна и 24-часово излъчване в интернет на радиото "Епархийски глас". В него може да се чуят ежедневни богослужения на живо, православни песнопения, църковни новини, християнски аудиокниги, молитви, беседи, проповеди, както и пет предавания с нов брой всяка седмица: живото слово; вяра, надежда, любов; пътят към Бога; духовни полета; за децата с Надежда.

В приложението може да се проследи програмата, предаванията и живото излъчване на радио „Епархийски глас“, достъпни и на интернет страницата.

В чест на Рождество Христово година по-късно - на 24 декември 2023 г., медията на Софийската света митрополия е допълнена и с откриването на интернет телевизията "Епархийски глас ТВ". В нея се излъчва богата видеопродукция - архивни богослужения, молитви, беседи, концерти, проповеди и официални обръщения, както и предаването "Стълба към небето".

В приложението може да се проследи програмата, предаванията и живото излъчване на "Епархийски глас ТВ", достъпни и в интернет страницата.

 

България