Филм на Начо Халачев за нестинарството с представяне в Клуб "Журналист" на СБЖ

  • 05.06.2023
  • СБЖ/БТА

Днес, на 5 юни от 18.30 ч. в Клуб "Журналист" на СБЖ ще бъде представи документалният филм на Начо Халачев "Нестинарството е предсказаниe".

В дискусията след филма ще участват проф. Валерия Фол, проф. Диана Гергова, журналисти, историци и етнографи.

Както е известно, през 2009 г. ритуалът е включен в Списъка на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство. Според някои изследователи корените на ритуала се крият в езическото минало по нашите земи и произхождат от култа към Слънцето при траките.

По думите на автора Начо Халачев лентата търси и обосновава тракийските източници на ритуала „нестинарство“, проследява отношението към него през вековете. Във филма са използвани както архивни кадри от 60-те и 70-те години на миналия век, така и оценки на наши историци за нестинарството.

Цитирани са изследователи на обичая от 19-и век и практикуващи го днес нестинари. Картина за повествованието са нестинарските панагири (религиозни празници) в местността Влахов дол, в Странджа и в село Българи, община Царево. 

Начо Халачев започва работа в БТА през 1972 година. За 22 години минава през почти всички оперативни редакции на агенцията, бил е кореспондент в Алжир и в Москва. След 1994 г. работи като PR на корпорация и минава през различни видове медии като репортер, редактор, кореспондент, продуцент, издател. Книгата му „Странджански корени“ за бежанци от Източна Тракия има две издания. Той е съставител, съавтор, редактор и издател на сборниците „БТА – зад кулисите“ (2013, 2017). Удостоен е от СБЖ със „Златно перо“ и със специален плакет. Отличен е като журналист на годината от Българската асоциация на регионалните медии за 2007 г. След 2013 г. се занимава с документално кино.

 

© СБЖ