Изложба в БАН представя откривателя на „пеперудите на душата” Сантяго Рамон и Кахал

  • 05.06.2023
  • СБЖ
  • Къдринка Къдринова
Едно от паната на изложбата с портрет на Сантяго Рамон и Кахал. Снимка: Къдринка Къдринова

Вълнуваща изложба бе открита днес в Централното фоайе на БАН. Тя е посветена на 170-годишнината от рождението Сантяго Рамон и Кахал (1852-1934 г.) – изключителен испански учен, лекар, изследовател на мозъка, откривател на пирамидалните неврони или интерневроните, наречени от него „пеперуди на душата”, художник, фотограф, удостоен през 1906 г. с Нобелова награда за медицина и физиология.

Изложбата е организирана от посолството на Испания у нас в сътредничество с БАН и с министерството на здрвеопазването, като е под патронажа на здравния министър Асен Меджидиев.

Гостите, събрали се на откриването, бяха приветствани първо от зам.- председателя на БАН проф. Стефан Хаджитодоров. Той благодари на испанското посолство за инициативата да се почете делото на Рамон и Кахал, чийто научен принос и до днес дава основа за изследванията и развитието и на български учени и лекари.

С приветствено слово към присъстващите се обърна председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, който изтъкна големите заслуги на Рамон и Кахал за опознаването на човешкия мозък и на невронната структура. Акад. Ревалски отбеляза също, че наред с научните си открития, испанският учен е оставил и уникални свои илюстрации – над 20 000 – на органите на човешкото тяло, които и да днес се използват в учебниците по медицина по цял свят.

„Ренесансова личност на 19-ти и 20-ти век” – така определи Рамон и Кахал в своето слово посланикът на Испания Н. Пр. Алехандро Поланко. Той акцентира върху интересите на испанския учен към широк кръг дисциплини, неговото „упорито любопитство към различни области на знанието”, включително и към развитието на цветната фотография.

Посланикът изрази и възхищението си от научните открития на Рамон и Кахал в медицината и физиологията, донесли му Нобел, като отбеляза и поетичното наименование, което ученият дава на откритите от него пирамидални неврони или интерневрони – нарича ги „пеперуди на душата”.

Н. Пр. Алехандро Поланко специално благодари за сътрудничеството в подготовката на изложбата от страна на българските специалисти – д-р Димитър Колев от ВМА и д-р Данко Георгиев от Институт за авангардни изследвания във Варна. Наистина, всеки посетител на експозицията може да забележи, че текстовете към паната са подготвени с висока прецезност в специфичната терминология.

Бе прочетено и приветствие от патрона на изложбата – здравния министър Асен Меджидиев, който изразява почит към Рамон и Кахал като към „една от най-забележителните фигури в световната наука, баща на невронната теория, учен и изследовател, лекар и преподавател, художник и фотограф, оставил следи навсякъде”.

Паната на изложбата проследяват и жизнения път на испанския учен, и широтата на интересите му, и научните му открития, и художествената му дабра, която той също поставя в служба на науката и медицината.