Кирил Вълчев: Следващата световна среща на българските медии ще бъде в Одеса

  • 04.06.2023
  • БТА
Генералният директор на Българска телеграфна агенция (БТА) Кирил Вълчев. Снимка: БТА

„Следващата среща ще бъде в Одеса, в Украйна. Ще се опитаме да я проведем отново през юни. Тогава се отбелязва годишнината от намирането на съкровището на хан Кубрат. В Украйна има и паметник, който нашите българи са направили там. Ще потърсим домакинството и на старата болградска гимназия, така че една от срещите ни да бъде там."

Това каза генералният директор на Българска телеграфна агенция (БТА) Кирил Вълчев по време на закриването на 18-ата световна среща на българските медии, която се провежда в Казанлък.

„Това ще бъде нашият знак за подкрепа към българската общност в Украйна, а още през този месец, надявам се до края на юни, БТА ще открие в Одеса постоянен пресклуб, каквито имаме и в други места с български общности“, допълни той.

Той припомни, че мисията на журналистите е да отразяват войната постоянно, не само когато тя започва, а постоянно да има присъствие на медии там. Затова БТА ще има постоянен кореспондент в Одеса и ще се опита да помогне на всички български медии с информация оттам. В този район живеят поне 200 хиляди българи, а в самата Одеса - около 50-60 хиляди. 

„До нови срещи следващата година във вече, надявам се, мирна Украйна“. 

М.Л.

България