Русия обяви, че не иска журналисти от неприятелски страни в Санкт Петербург

  • 04.06.2023
  • fakti.bg/focus-news.net

Ежегодният Международен икономически форум в Санкт Петербург ще се проведе от 14 до 17 юни. От десетилетия той е средство Русия да рекламира своето развитие и да търси инвеститори. За първи път тази година на него няма да се допускат журналисти от "недружелюбни към Русия страни".

Това потвърди говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС. "Да, наистина. Беше решено този път да не се акредитират медии от недружелюбни страни към Санктпетербургският международен икономически форум", заяви той, сочи fakti.bg.

Русия официално определя десетки държави, включително Съединените щати, Канада, членовете на Европейския съюз и Австралия, като "недружелюбни" във връзка със санкциите, наложени заради конфликта в Украйна.

По-рано The Bell  (призната за чуждестранен агент в Русия) съобщи, че за първи път в историята на Петербургския международен икономически форум тази година на него не е акредитиран нито един западен журналист, пише ТАСС, цитирана от focus-news.net.

От британската агенция Reuters съобщиха, че първоначално нейните журналисти са получили акредитация, а по-късно тя е отменена.

 
Свят