Книгата на Майя Любомирска бе представена в „Култура.БГ” по БНТ

  • 03.06.2023
  • БНТ

Предаването „Култура.БГ” по БНТ представи на 2 юни книгата на нашата колежка от сайта на СБЖ Майя Любомирска „70 обиколки около Слънцето”.

Авторката също бе поканена в студиото, но участието ѝ се оказа невъзможно, тъй като броени часове по-рано тя бе сполетяна от тежа загуба. В късната вечер на 1 юни след тежко боледуване си отиде любимият ѝ съпруг Иван Кръстев. И Майя Любомирска не бе в състояние на следващата сутрин да се яви пред камерите на БНТ.

Книгата ѝ обаче все пак бе представена – от нейната издателка от Аб Студио Ана Боянова, която подробно разказа за „70 обиколки около Слънцето” и за авторката в интервю пред водещия от БНТ Димитгър Стоянович.

Изразявайки възхищението си от Майя като от умен и ерудиран журналист, способен точно да усеща пулса на обществото, Ана Боянова отбеляза, че в книгата си авторката засяга теми като свободата на словото, цензуратаа и автоцензурата, политическата намеса в работата на журналистите и т. н.

Книгата се състои от три части, посочи още Ана Боянова. В първата авторката е подредила свои коментари по парливи проблеми на журналистическата професия и на цялото ни общество.

Във втората са представени нейни интервюта с ярки личности от медийния свят, сред които доц. Симеон Василев, Милен Митев, Соня Момчлова, Румен Стоичков, легендарният френски карикатурист Плантю, българският му колега Ивайло Цветков и др.

А третата част е озаглавена „Вместо епилог” и  предствя три драматични съдби на хора, преследвани и репресирни след 1944 г. - свекърът на авторката – капитан Николай Кръстев, Райко Алексиев – Фра Дяволо и Илия Минев. В същия раздел е включено и интервю с Филип Димитров. Майя Любомирска е била началник на кабнета му, докато е бил премиер.