Снежана Тодорова в Казанлък: Истината, истината и само истината е закон първи в журналистиката

  • 03.06.2023
  • БТА
Снежана Тодорова по време на изказването си на срещата в Казанлък. Снимка: БТА

Председателката на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова участва в 18-ата Световна среща на българските медии, организирана от БТА в Казанлък. Тя направи изказване по време на панела „Празниците в медиите“.

Българската журналистика е свързана с два празника - 24 май и 1 ноември. Гордеем се много с 1 ноември - Деня на народните будители, защото журналистиката е призвана да бъде будител на обществото, изтъкна Снежана Тодорова в изказвнето си, цитирна от БТА. Тя припомни, че на 1 ноември СБЖ връчва годишни журналистически награди, като най-високото отличие „Златно перо“ е изработено по идея на художника Борис Ангелушев. Наградата не е материална, смятаме, че журналистите са призвани да бъдат будители и вършат работата си, без значение, че в много случаи това не им носи никаква облага, каза още Тодорова.

СБЖ е организация с дългогодишен опит. Догодина ще се отбележат 130 години организирано журналистическо движение в България. Проблемите, които ни вълнуват сега, са вълнували и тогава маститите духовни учители и предци в словото по същия начин – отново са поставяли въпроса за моралния облик на колегията и как материално се стимулира дейността на хората, работещи със словото – журналисти и писатели. 

Тодорова припомни, че през 2016 г. СБЖ изработи и внесе в парламента предложения за закон за защита правата на журналистите и свободата на медиите. Внасяли сме ги многократно в различните състави на парламента, но законодателите не обърнаха внимание. Ако се беше случило, щяхме да говорим за други нива на медиите, за друго състояние на медиите, добави тя.

БТА организира 18-ата Световна среща на българските медии в Казанлък от 1 до 4 юни 2023 г. със съдействието на Община Казанлък, Национален дарителски фонд „13 века България", „Аурубис България“, ПОК „Доверие“, „Пощенска банка", А1 и „Нестле България“ АД".

България