Българската програма на австралийското радио SBS взе наградата на фонд „13 века България“

  • 03.06.2023
  • БТА
  • Гергана Николова
Момент от награждаването

Българската програма на австралийското радио SBS получи наградата на Националния дарителски фонд (НДФ) „13 века България“ за принос в разпространението на българската култура. Призът се дава традиционно на българоезична медия в чужбина в рамките на световните медийни срещи, организирани от Българската телеграфна агенция (БТА). Тази година форумът е в град Казанлък.

Наградата бе връчена на водещата на програмата Фили Ладжман от Адриана Мешкова, експерт конкурси, награди и други проекти на НДФ „13 века България”, съобщи БТА.

Една от идеите на тази награда е тя да бъде и малка помощ за българския глас извън границите на България, коментира генералният директор на БТА Кирил Вълчев. Той разказа, че тази година общото решение с НДФ „13 века България“ е призът да се даде на една българска програма в медия, която е съществувала 45 години благодарение на помощта на местната държава и без никаква помощ от България. Генералният директор на БТА Кирил Вълчев допълни, че въпреки че програмата вече не съществува, местните хора се опитват по всякакъв начин да я запазят.

„Трогната съм и съм някак си смирена от такава чест“, каза Фили Ладжман. По думите ѝ, българите по света, в това число и в Австралия, са като квантови частици - те винаги вибрират на една и съща българска честота. 

Ние се раждаме и умираме сами, но когато между тези две събития в нашия живот сме посветили времето си на нещо смислено, всичко си струва, каза Ладжман. Тя допълни, че българският глас отново ще звучи в медийното пространство в Австралия.

Отличието е учредено през 2013 г. и е насочено към работещи зад граница български журналисти, които помагат за съхраняване и популяризиране на българската култура и дух. 

БТА организира 18-ата Световна среща на българските медии в Казанлък от 1 до 4 юни 2023 г. със съдействието на Община Казанлък, Национален дарителски фонд „13 века България", „Аурубис България“, ПОК „Доверие“, „Пощенска банка", А1 и „Нестле България“ АД".

 

България