Днес връчват наградата „13 века България“ за българоезична медия в чужбина

  • 03.06.2023
  • БТА
Наградата ще бъде връчена по време на 18-ата световна среща на българските медии в Казанлък.

Наградата на Националния дарителски фонд (НДФ) „13 века България“ за принос в разпространението на българската култура от българоезична медия в чужбина ще бъде връчена днес. Събитието е в рамките на Осемнадесетата световна среща на българските медии, организирана от Българската телеграфна агенция (БТА) в Казанлък.

Наградата е учредена през 2013 г., като миналата година за първи път в историята на отличието то беше присъдено на две медии - вестниците „Обозрение плюс“ и „Роден край“ от Украйна, припомня БТА

В третия ден от медийната среща в Казанлък ще се състоят два панела. На тема „Свободата на избор на аудиторията“ е предвидено да говорят Христо Грозев от Bellingcat, продуцентът на българското предаване „Ние, българите“ по радио Orange 94.0 (Австрия) Александър Детев, деканът на Факултета по журналистика и масова комуникация (ФЖМК) към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ Веселина Вълканова, журналистката, заместник главен редактор на вестник „Сега“ и председател на Съюза на издателите в България Теодора Пеева и водещата на българската програма на радио SBS Фили Ладжман. Модератор ще бъде директорът на дирекция „ЛИК“ в БТА доц. Георги Лозанов.

„Празниците в медиите“ е темата на втория панел за деня. В него ще се включат журналистът от интернет радио „Моята България“ (Аржентина) Ася Иванова, Венета Ненкова от радио „Ватикана“, главният редактор на българо-унгарското списание за култура и обществен живот „Хемус“ Габриела Хаджикостова, Даниел Коев от българския подкаст в Америка „Раздумка по нашенски“, авторът на рубриката „Православен календар“ в БТА Иван Желев, директорът „Новини и актуални предавания“ в Дарик радио Людмил Кърджилов, председателят на Съюза на българските журналисти (СБЖ) Снежана Тодорова и отговорният редактор на сп. „ЛИК“ Яница Христова. Модератор на дискусията ще е Юлия Баховски.

В рамките на медийната среща ще бъдат подписани договори между БТА и четири партньорски агенции - от Алжир, Виетнам, Испания и Кот д'Ивоар. По време на срещата споразумение бе подписано и с иранската информационна агенция.

 

 

М.Л.