Изложба за испанския Нобелов лауреат Сантяго Рамон и Кахал се открива в БАН на 5 юни

  • 03.06.2023
  • Посолство на Испания
Сантяго Рамон и Кахал (1852 г. – 1934 г.)

Експозицията е по повод 170-годишнината на нобелиста за медицина Сантяго Рамон и Кахал (1852 г. – 1934 г.).

Официалното представяне на изложбата под надслова "Кахал, 170 години" е на 5 юни от 12:00 часа в Централното фоайе на Българската академия на науките (ул. „15 ноември“ №1).Ще я открият посланикът на Испания Н. Пр. Алехандро Поланко, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски и представител на ръководството на Министерство на здравеопазването.

Експозицията обобщава световните открития, донесли на учения Нобеловата награда през 1906 г. и се осъществява под патронажа на Министерството на здравеопазването и в сътрудничество с Института "Кахал" и БАН.

Посветена е на личността на испанския учен, считан за „баща“ на неврологията заради откритията му в механизмите, които управляват морфологията и свързващите процеси на нервните клетки. Цел на експозицията е също така да демонстрира как приносът му е послужил за основа за по-нататъшното развитие в областта на невронауката в България.

Същевременно изложбата се стреми да представи всестранно развитата личност на Рамон и Кахал, чиято интелигентност, упоритост и постоянство го тласкат да се изявява не само в науката, но да се посвещава и на други дейности като преподаване, рисуване, литература и фотография. Той се превръща в пионер на фотографските техники за оцветяване в Испания.

Експозицията „Сантяго Рамон и Кахал – личност и научно наследство в България“ може да бъде разгледана от 5 до 16 юни в БАН.