Млади виртуози на пианото от 9 държави блестят в зала „България“

  • 03.06.2023
  • СБЖ
  • Нейка Кръстева

От 3 до 8 юни зала „България“ ще бъде домакин на Международния клавирен конкурс „Млади виртуози“. Тази година той е посветен на голямата клавирна педагожка Лидия Кутева (1923-2004) и на 100-годишнината от нейното рождение. Организатор е Фондация „Млади виртуози“.

Конкурсът се провежда от 2004 г., а от 2013 г. е член на Европейския съюз на младежките музикални конкурси (EMCY). Негов основател и артистичен директор е Милка Митева – преподавател и дългогодишен директор на Националното музикално училище „Любомир Пипков“ (кратко интервю с нея – по-надолу).

Тази година в конкурса ще участват 24 пианисти от 9 държави. Двама от тях – Филип Ангелов от България и Шануей Ло от Китай, са едва 12-годишни. Останалите са на възраст между 15 и 21 години. Те ще се представят с изключително интересна, а и трудна за изпълнение програма, в която ще звучат творби на Бетовен, Моцарт, Шопен, Рахманинов и други класици, както и съвременни произведения, написани след 1970 година.

Преди да дойдат в България, младите виртуози са минали през сериозна предварителна селекция. Сега ще бъдат оценявани от авторитетно международно жури с председател световноизвестната пианистка и завеждащ клавирната катедра на Mannes School of Music в Ню Йорк, САЩ, проф. Павлина Доковска.

„Кандидатите и тази година са на много високо професионално равнище. А конкурсът е ярка демонстрация на това, което са постигнали световната клавирна педагогика и тези млади хора. Днес всички ние сме изправени пред огромни предизвикателства от всякакъв характер и имаме нужда от хармония и музика“, сподели за сайта на СБЖ проф. Доковска.

Участниците са разпределени в две възрастови групи. В първата влизат родените след 1 януари 2007 г., а във втората – родените след 1 януари 2002 г.

Трима от най-добрите в първата група ще получат съответно 4000, 3000 и 2000 лева. Те ще се представят пред публика в камерната зала „България“ на 6 юни от 19 ч. Наградният фонд за малко по-големите млади виртуози е 10 000, 8000 и 6000 лева. Финалистите от тази група ще свирят със Софийската филхармония в голямата зала на 8 юни от 19 ч. След концерта ще научим и името на победителя, или Откритието на тазгодишния конкурс.

Този проект се осъществява с подкрепата на Министерство на културата, Американска фондация за България, МФ “Св.Св. Кирил и Методий“, Аурубис, София Франс Ауто, ЗСК Бдинци, както и много частни дарители.

Всичко за участниците, журито и програмата може да се види тук.

Подробната програма може да се разгледа тук.

Концертът в камерната зала е с вход свободен, а информация за билетите за голямата може да се намери тук:.

А ето и какво сподели за сайта на СБЖ артистичният директор на конкурса Милка Митева:

- Г-жо Митева, как се роди идеята за конкурса „Млади виртуози“?

- Преди този конкурс аз вече бях реализирала 10 издания на „Млади музикални дарования“. През 2004 г. по повод на 100-годишнината от първата българска музикално-образователна институция – Софийското музикално училище, инициирах международния конкурс „Млади виртуози”.

Първоначално обхвана почти всички специалности. Ентусиазмът ни водеше, мен и моите съмишленици. Трудно беше за нашите талантливи деца да обикалят Света и аз, мечтателката, реших, че ще доведа Света при тях и техните педагози. Доведох Дора Шварценегер, Захар Брон, Арие Варди, Катя Зидрон и още, и още… все мои приятели.

- Колко млади виртуози участваха в конкурса през тези двайсет години?

- Не мога точно да определя броя им. Но вие ми поставяте задача, която ще изпълня с удоволствие след това издание.

- А колко от тях и кои се изявяват вече на световните музикални сцени?

- О, техните имена са добре известни в цял свят. Те са носители на Голямата награда – „Откритие на конкурса“. Това са Моне Хатори от Япония, Емануил Иванов от България, Дога от Турция и още много, много други.