144 издателства са представени на Пролетния панаир на книгата

  • 29.05.2023
  • kmeta.bg
Книжното богатство е представено в 61 шатри край НДК

Започна Пролетният панаир на книгата. 144 издателства от цялата страна, което е рекорден брой за този традиционен ежегоден празник на четящите и пишещите хора, участват в изложението. То е разгърнато в 61-на шатри в парка пред Националния дворец на културата, където на разположение на публиката са над 14 000 книги.

Пролетният панаир на книгата бе открит от премиера Гълъб Донев. В продължение на една седмица гостите на изложението ще могат да се порадват на богата съпътстваща културна програма с над 100 литературни събития, които ще вървят паралелно на основните сцени, на щандовете на издателите и на различни места в столицата – премиери на нови книги, срещи с автори, преводачи и издатели, дискусии, презентации, игри за децата, литературни четения и др.

Пралелно се провежда като специален акцент и Международен книжовен фестивал за деца и младежи, чието мото тази година е „Чети и откривай “, съобщава kmeta.bg. Предвидени са над 25 събития – деца, родители и учители ще могат да се срещнат със съвременни писатели, да надникнат в кухнята на създаването на детските книги, да участват в литературни четения, дискусии, куизове и творчески работилници. През цялото време в шатрата на Детския литературен фестивал ще има малка книжна изложба, вдъхновена от панаира на детската книга в Болоня, а децата ще могат да напишат върху стените на шатрата своите послания, свързани с четенето.