Държавният глава: Вторият мандат за съставяне на правителство вече е дискредитиран

  • 29.05.2023
  • president.bg/segabg.com
Акад. Николай Денков получи мандат от президента Румен Радев, който обаче посъветва да се прецени доколко целесъобразно е този мандат да бъде оползотворен

В името на запазването на репутацията на България и остатъците от нормалност в политическата система президентът призова мандатът да не бъде оползотворен.

Президентът Румен Радев връчи мандат за съставяне на правителство на акад. Николай Денков, излъчен като кандидат за министър-председател от втората по големина парламентарна група в 49-ото Народно събрание - "Продължаваме Промяната-Демократична България“, съобщи president.bg.

"В името на запазването на остатъците от нормалност и доверие в политическата система, на съхраняване на вашето достойнство и политическа перспектива, а също така на имиджа на България пред нашите европейски партньори, Ви призовавам да преосмислите изцяло целесъобразността от оползотворяването на този мандат, който според мен вече е дискредитиран", заяви държавният глава. 
 
Президентът посочи, че е призван да брани Конституцията и по нейната сила е длъжен да връчи папката за съставяне на кабинет. А кандидатът за министър-председател има конституционното право да реализира мандата. Държавният глава обаче подчерта, че след чутото от записите на партийно заседание на „Продължаваме промяната“ и последващите публични самопризнания на представители на политическата формация, не би било целесъобразно да повери съдбините на България в ръцете на лидерите на тази партия.

„Като президент и върховен главнокомандващ съм пряко ангажирана с националната сигурност и призван да браня българската държава“, допълни Румен Радев и посочи, че записите и последвалите коментари показват „торпилирането на българския суверенитет, наклеветяването и планираната чистка в службите и държавната администрация, заявката за вмешателство в изборите чрез оглавяване на МВР и дискредитиране на лидерите на европейски институции и името на България“. 

Денков не реагира на нападките. Той кротко подчерта, че страната се нуждае от стабилно правителство и парламент, който да приеме държавния бюджет и промени в Конституцията. Ангажира се да води преговори през следващите дни с останалите парламентарни сили, без да споменава ГЕРБ-СДС, и изрази надежда, че следващата седмица вече ще има редовен кабинет.

"Надявам се да осъзнавате риска и отговорността, които поемате", предупреди го Радев. "Знам, никога не съм се плашил от трудностите", отвърна Денков, поосочва segabg.com.

По-късно представители на ПП-ДБ, включително присъствалият на връчването на мандата Асен Василев, се възмутиха в социалните мрежи, че с коментарите си президентът надхвърлял конституционните си правомощия, което бе подето като лайтмотив от техни симпатизанти, набързо обявили за утре вечер и протест срещу държавния глава.

Все още не е ясно дали евентуален проектокабинет начело с акад. Денков ще е в състояние да събере необходимата му парламентарна подкепа. Откъм ГЕРБ, който замрази преговорите за ротационно правителство с ПП-ДБ все още няма никакви сигнали за размразяване.

 

Панорама