Денят на Африка бе отбелязан в София с много пъстрота и настроение

  • 27.05.2023
  • СБЖ/fakti.bg

Празникът бе открит от посланичката на Мароко Н. Пр. Закия Ел Мидауи. Приветствие поднесе вицепрезидентката Илияна Йотова, под чийто патронаж премина Денят на Африка в София.

От 11 до 19 ч. днес пространството пред Народния театър "Иван Вазов" в София бе завладяно от цветовете, настроението, ароматите и вкусовете на представените в България африкански държави, които чрез своите щандове там отбелязаха за пореден път Деня на Африка, преминал под патронажа на вицепрезидентката Илиян Йотова. Празникът се организира традиционно по инициатива на посланичката на Мароко Н. Пр. Закия Ел Мидауи, която и сега откри събитието, редом до останалите африкански посланици - на Алжир, Египет, Либия и Южна Африка, заедно и с почетните консули на Етиопия, Мавриций и Сейшелите.

Приветстве поднесе Илияна Йотова, която отбеляза, че тази година се отбелязват 60 години от основаването на Организацията за африканско единство, прераснала по-късно в Африкански съюз - "обединение на африканските страни за мир, за солидарност, за развитие, за просперитет, за бъдеще на всички млади хора". Вицепрезидентката изтъкна още: "Африка е възможност! Африка е континент от държави с едни от най-древните и богати култури. ЕС и ние, като част от него, трябва да дадем възможност на тези страни да бъдат наш естествен партньор".

По време на откриването беше облачно и дъждовно, но с напредването на деня времето се доближи до африканското - изгря ярко слънце и дори серозно напече плочника пред Народния театър. Вдигането на градусите поразреди тълпата от гости на празника, но по-вероятно причинта беше другаде - просто подготвените на всеки от щандовете кулинарни изкушения, типични за тази или онази страна, доста бързо бяха опустошени от публиката още в облачно-дъждовните часове. И в сгорещеното  време след пладне за хапване не остана нищо. До последно само на щанда на Мароко предлагаха омайния и ароматен марокански чай с мента.

Иначе уважилите Деня на Африка още от ранните му часове успяха да се насладят не само на вълшебвните марокански сладки, но също и на кус-кус с тиква и пилешко пак по малокански. И още - на предлаганите на египетския щанд пълнени мини-тиквички и студенот каркаде, както и на южноафриканските сладкиши и ликьор. Разбира се, щандовете преливаха и от колоритни сувенири, бижута, артефакти, облекла, парфюми и т. н.

В репортажа си за празника във fakti.bg колежката Оля Ал-Ахмед, която сама е наполовина африканка (баща ѝ д-р Нури Садик е от Судан и е един от създтелите на Арабска редакця в БНР, а майка ѝ е поетесата Ваня Петкова), разказва и подробности за историческото възниквне на Деня на Африка.

Денят на Африка се чества всяка година на 25 май - дата, която съвпада със създаването на Организацията за африканско единство на 25 май 1963 г. от лидерите на африканските държави. Оттогава 25 май се празнува широко в целия свят, за да покаже идентичността, единството и културното многообразие на Африка. Африканските диаспори също отбелязват този ден чрез различни културни дейности.
 
През 2002 г. държавните и правителствените ръководители на африканските страни замениха ОАЕ с Африкански съюз (АС), чиято визия е „интегрирана, просперираща и мирна Африка, ръководена от собствените си граждани и представляваща динамична сила на световната арена“.
 
По този повод припомняме и благородните идеали и принципи, които са ръководили бащите-основатели на Континенталната организация на панафриканистите в решимостта им да насърчават единството, солидарността, сплотеността и сътрудничеството между народите на Африка и африканските държави.
 
При отбелязването на Деня на Африка, Африканският съюз, който е активна организация, опитваща се да намери африкански решения на африканските проблеми, всяка година разработва тема. Ето защо 2023 г. е Африканската година на „Ускоряване на прилагането на Африканската континентална зона за свободна търговия (AfCFTA)". Споразумението за такава зона доведе до създаването на общоафриканско пространство с подобрено благосъстояние и по-добро качество на живот за всички африкански граждани, сочат от AfCFTA.
 
Честването на Деня на Африка' 2023 изрично отдава почит на 60-годишнината от основаването на континенталната организация, дала възможност да се подчертае африканското културно многообразие в различни аспекти чрез създаване, подхранване и повишаване на осведомеността на широката общественост по темата на текущата година.
Панорама