Работещите в БНР на масов протест за достойни заплати

  • 17.05.2023
  • СБЖ
  • Къдринка Къдринова
Протестното шествие тръгна от сградата на БНР. Снимка: Къдринка Къдринова

Работещите в Българското национално радио излязоха днес сутринта на масов протест с искане за достойно заплащане на високо професионалния им труд, което да отговори на натрупалата се през последните две години инфлация. Заплатите в БНР, които и без това са ниски - едва около 1000 лв., а има и по 800 лв., не са актуализирани от 2021 г. Протестът бе организиран от КНСБ съвместно със структурите в БНР на КТ „Подкрепа” и на Съюза на българските журналисти. Подобни прояви имаше и във всички регионални центрове, където има поделения на Националното радио.

В протестното шествие в София от сградата на БНР до кръстовището между булевардите „Драган Цанков” и „Евлоги и Христо Георгиеви” наред с многобройните радиоработници вървяха и председателите на КНСБ, КТ „Подкрепа” и СБЖ Пламен Димитров, Димитър Манолов и Снежана Тодорова. В шествието се включи и генералният директор на БНР Милен Митев, специално поканен от протестиращите, чийто сборен пункт бе пред Радиото.

Протестната колона спря до кръстовището на „Драган Цанков” с „Евлоги и Христо Георгиеви” в знак на уважение към жителите и гостите на София, както заяви водещият на провелия се там митинг Тодор Капитанов от КНСБ. По този начин столичният трафик бе затруднен значително по-малко, отколкото, ако протестиращите бяха изпълнили предварително заявеното си намерение да блокират движението и в целия важен транспортен възел там, включващ  ул. „Граф Игнатиев”. Както обаче бе декларирано на митинга, ако управляващите – които и да са те – не се вслушат в исканията на протестиращите от БНР и не отпуснат допълнителни 7 милиона лева от все още негласувания бюджет за 2023 г., за да могат да се вдигнат заплатите в Радиото с необходимите за компенсиране на инфлацията 25%, то протестите ще продължат и ще станат по-твърди.

„Повече така НЕ може!” – бе категоричен един от носените от протестиращите транспаранти. И за да докажат решимостта си, те започнаха своя митинг със символичен акт. Тодор Капитанов строши с чук с надпис „Бюджет” стар транзистор, олицетворяващ БНР – медията с най-голямо доверие сред обществото, която същевременно страда от крайно недостатъчно бюджетно финансиране, отразяващо се болезнено не само на заплатите, но и на техниката, и на всички многообразни дейности, които развива Радиото.

Митингът бе проведен под формата на импровизирано открито студио, което бе излъчвано и в ефира на БНР. Първи говориха Елица Доцева, синдикален председател на структура на КНСБ в БНР, и Дарина Григорова, синдикален председател на структура на КТ „Подкрепа” в БНР. И двете изтъкнаха изключителната обществена мисия на БНР, както и високия професионализъм на работещите в него, като подчертаха за исканията: „Ние работим, не просим”.

Изказаха се още Таня Димова от програма „Христо Ботев” на БНР, Любо Мирчев от КНСБ в БНР, председателят на Съюза на музикалните и танцови дейци Станислав Почекански, Кирил Бинев, председател на Национална федерация „Култура” в КТ „Подкрепа”.

Председателката на СБЖ Снежана Тодрова припомни в изказването си, че Съюзът от години неизменно подкрепя исканията за достойно заплащане на колегите в БНР и настоя народните представител да свършат работата си и да осигурят на Радиото необходимите средства.

Пред митинга говори и генералният директор на БНР Милен Митев, който гарантира, че ще изпълни подписаното споразумение със синдикатите в БНР – ако бюджетът осигури изискваните 7 милиона лева, те наистина ще отидат за заплати. Митев припомни, че проблемът с недостатъчното бюджетно финансиране на БНР се трупа от години и се отразява на цялата му работа. Той апелира към хората, взимащи решения в държавата, да не забравят, че „всеки лев, инвестиран в обществената медия, е инвестиция в обществото”.

Лидерът на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов също настоя в изказването си изработващите бюджета да си свършат работата и да осигурят на БНР необходимите средства, като призивът му бе категоричен: „Вземете се в ръце, тъпанари такива!” Той увери, че КТ „Подкрепа” винаги ще е с работещите в Радиото в отстояването на техните права. „Ако трябва, следващия път ще отидем пред Народното събрание да им кажем какво мислим. Но ние ще успеем, защото сме заедно!”, каза още Манолов.

Водачът на КНСБ Пламен Димитров припомни в изказването си, че общественото доверие в БНР е много по-голямо, отколкото в депутатите, за които са гласували едва 40% от българските избиратели. Той подчерта, че народът не бива да се колебае и трябва да притиска политиците да изпълняват дълга си към него. Обори с конкретни данни и дежурните твърдения, че нямало пари в държавата. „Пари има! И ние ще победим, вярвайте ми! – заяви Димитров в заключение.

И на Милен Митев, и на Димитър Манолов, и на Пламен Димитров протестиращите връчиха жълти папки с текста на сключеното между синдикатите и ръководството на БНР споразумение, за да го спазват стриктно. То съдържа и исканията на протеста.

Митингът завърши с обобщението, че този протест е само началото и натискът ще продължи, ако исканията на работещите в БНР не бъдат удовлетворени.

Снимки: Къдринка Къдринова

© СБЖ