Среща в София очерта важни акценти в китайско-българското сътрудничество

  • 26.03.2023
  • СБЖ
  • Ивета Балевска

Форумът бе осъществен в рамките на платформата Дом за приятелство между Китай и България и открои многобройни инициативи в годината на десетилетието на глобалната стратегия „Един пояс, един път”. Йен Дзиенцюн, зам-ръководител на китайското посолство в София, приветства председателите и директорите на редица български организации, институции и компании, които представиха свои проекти за съвместно сътрудничество с Китай. Председателката на СБЖ Снежана Тодорова привлече вниманието с предложение за разширяване на българо-китайското журналистическо и медийно партньорство.

Интересна среща за разширяване  на китайско-българското сътрудничество организира през отиващата си седмица посолството на Китай у нас. Тя бе осъществена в рамките на стартираната през октомври м. г. от посолството на КНР и от китайския посланик Н. Пр. Дун Сяодзюн платформа Дом на приятелството между Китай и България.

В срещата участваха над 50 представители на български организации и институции, фирми, компании и агенции, заинтересовани да развиват съвместни проекти и дейности с Китай. Сред тях бе и председателката на СБЖ Снежана Тодорова.

Приветствайки участниците, зам.-ръководителят на посолството Йен Дзиенцюн се спря на някои от реализираните съвместни инициативи през шестте месеца, изминали след старта на платформата Дом на приятелството между Китай и Бългрия. Той очерта и какви още нови проекти предстоят до края на текущата година, в която се отбелязва десетгодишнинта от началото на глобалната стратегия за развитие „Един пояс, един път”, лансирана от китайския президент Си Дзинпин.

Йен Дзиенцюн припомни, че наскоро приключилите в Пекин сесии на Всекитайския комитет на Народния политически консултативен съвет и на Всекитайското събрание на народните представители, наричани в Китай „двете сесии”, единодушно са одобрили предстоящите основни задачи за развитие на държавата през следващия период и са взели важни решения за тяхното изпълнение. Една от поставените цели е постигането на 5-процентен икономически растеж за 2023 г., или с 3 процента повече от миналогодишния.

С такъв цялостен подем в икономиката Китай ще развива още по-дейно сътрудничество с ЕС на основата на взаимното уважение, мултилатерализма и по-нататъшното задълбочаване на всеобхватното, стратегическо, взаимно партньорство.

Йен Дзиенцюн се спря специално на  сътрудничеството между България и Китай, като стратегически партньори. Според него Домът за приятелството между България и Китай допълнително ще насърчи връзките между хората от двете страни и  ще обогати двустранното практическо сътрудничество.

По време на срещата участниците в нея изредиха многобройни инициативи и проекти, които предстои да се осъществят в близките месеци.

Една от най-сериозните и мащабни инициативи ще е организирането от посолството на КНР през юни т г. на езерото Панчарево на „Летен фестивал на драконовите лодки”. В него  ще  участват и други партньори на Китай от Централна и Източна Европа. В програмата на събитието наред със състезанията с драконови лодки са включени кулинарен фест и китайска чаена церемония. Събитието ще се организира в партньорство с многобройни организации, институции, министерства.

Председателката на СБЖ Снежана Тодорова също събуди общия интерес с представената от нея идея за съвместно ползване от български и китайски журналисти и медии на Международния дом на журналистите край Варна. Предстои посещение на голяма делегация от представители на Общокитайската асоциация на журналистите, с която СБЖ поддържа дългогодишно партньорство и обмен. Делегацията ще разгледа МДЖ и ще се запознае с условията за съвместното му ползване. В Дома има и добри възможности за организирне на разнообразни прояви, семинари, дискусии, прожекции на филми, провеждане на културни събития.  

Други участници в срещата разказаха за още съвместни българо-китайски инициативи и проекти. Сред тях са Фестивалът на китайското кино, който ще се проведе от 7 до 13 юли в София, Пловдив и Варна; излъчването по няколко наши телевизии на документални и исторически филми за Китай, част от които съвместно заснети от български и китайски оператори и режисьори; българо-китайски младежки форум в Пловдив; три проекта в школи по тай чи в София и Пловдив; провеждането на международния  джаз-фестивал в Боровец, в който отново ще участват китайски изпълнители; създаването на школа за китайски танци; включването на китайски музиканти в тазгодишното издание на Софийски музикални седмици и други.

 

Панорама