Колегата Ваньо Стоилов представи уникално изследване на едни от най-трагичните страници в историята ни

  • 26.03.2023
  • allszg.com
Ваньо Стоилов с новата си книга. Снимка: БНР

Четири години след като представи сборника „Милиони стъпала към Бога“, майсторът на перото Ваньо Стоилов зарадва България с новото си изследване, наречено „Сплав човешка“.

В препълнената зала в старозагорската регионална библиотека, Ваньо Стоилов разказа на гостите си, че книгата е писана през призмата на журналистиката, а не на научната работа и въпреки това, всичко в нея е реална история, съобщи allszg.com6I8.

„Основното в книгата е поколенията да знаят за едни от най-трагичните ни страници в историята – за ястребинчетата и въобще за трагедията ни като народ от 1918 до 1986 година, когато започва да се пише тази книга. История за това, как българи застават срещу българи, за жестоките убийства и репресии, които са споходили доста хора преди и след 1944 година“, обясни изтъкнатият професор Искра Баева.

„Това е книга за необявената гражданска война в страната ни, която не само не спира, а и се засилва, за омразата в обществото. Въпреки това, съм оптимист, че в бъдеще е възможно да се стигне до помирение, което ни е крайно необходимо“, заключи кореспондентът на „24 часа“ Ваньо Стоилов.

На въпрос на медият "Стара Загора говори", как книгата му би се приела от поколението, което дори не е помирисвало соца, Стоилов обясни, че всеки, който има желание да разбере какво се е случило, ще го направи, като даде за пример дванадесетокласник от Омуртаг, който се свързал с него и поискал новата му творба.