Ученици с добър урок към възрастните как трябва да се гледа на българо-руските отношения днес

  • 23.03.2023
  • СБЖ
  • Розалина Евдокимова

В София се проведе Игнатиевската интелектуална игра-викторина, която е част от програмата на Националния инициативен комитет за честване на 145-годишнина от Руско-турската Освободителна война 1877-1878 г. и възстановяването на българската държавност. В Мраморната зала се състоя заключителният етап от конкурса между най-добрите ученически отбори. Бих казала, че това не е само една викторина, в която се състезават отговори, касаещи важни етапи от Руско-турската война, а беше урок по родолюбие, в който учениците показаха, че няма нищо по-добро от това да познаваш историята на своя род и родина.

Целта на тази викторина е не само да се завоюва първо, второ или трето място и в нея да участват 200, 300 или хиляда български деца, а да се съхрани знанието за едно изключително важно събитие в нашата история.

Конкурсът се проведе в два етапа – индивидуално и отборно участие за ученици от 7 до 12 клас от цялата страна, които отговаряха писмено на въпроси, свързани с историята на национално-освободителните ни борби, с подвига на опълченците и решаващата роля и освободителната мисия на Руско-турската война.

Авторитетно жури в състав: председател проф. д.и.н. Румяна Михнева и членове доц. д-р Емилия Лазарова, д-р Нина Христова, д-р Константин Пеев, Анастасия Кабанова и Симеон Кулиш, оцени творбите и победителите.

Според проф. Румяна Михнева Руско-турската война, дори за онзи, който реши професионално да се занимава с история, предлага много теми, които могат да я покажат като едно уникално събитие в световната история, защото тя не се води за териториални придобивки, а е нещо повече.

Водеща на събитието беше Екатерина Шопова от Фондация „Устойчиво развитие за България“, която каза: „В играта с голямо желание се включиха ученици от цялата страна. Тя се проведе в два етапа. Първият е с индивидуално участие, при което учениците изпращаха своите писмени работи. Втората част е отборното състезание, което се провежда днес. Руско-турската Освободителна война е последната от поредицата войни,които Русия води срещу Османската империя в периода ХVІІ-ХІХ век. В България тя е известна като освободителна, като нравствен подвиг на Русия и на руския народ, защото заедно с българското опълчение тя носи свободата на българите след петвековното турско робство и героичната му борба за свобода. Тя полага и основите на новата българска държавност.“

Екатерина Шопова благодари от името на организаторите на всички участници в състезанието – на индивидуалните участници и научните ръководители, и на училищните ръководства, и родителите, които са ги подкрепили. „Благодарим ви затова, че съхранявате и отстоявате историческата истина за този важен период от българската история и съдба –

Руско-турската Освободителна война, Освобождението на България и възраждането на българската държавност“ – каза водещата на събитието.  

Сред гостите на събитието бяха: Н.Пр. Елеонора Митрофанова, посланик на Русия, Станка Шопова, председател на Фондация „Устойчиво развитие за България“, Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители, Красимир Премянов, председател на Съюза на тракийските дружества в България, писателите Нико Стоянов и Боян Бойчев, представители на множество обществени и творчески организации, учени, историци. Участието на тези авторитетни личности бе израз на интереса на възрастните да подкрепят учениците, техните учители и родители в усилията им да изучават обективно историята, да пазят историческата истина, да се изграждат млади, достойни личности – патриоти на България, благодарни на Освободителите и загиналите герои.

Мраморната зала беше изпълнена с гости, дошли да проявят съпричастието си към състезаващите се в заключителния етап от конкурса между най-добрите ученически отбори.

А те бяха три: отборът от 19 СОУ „Елин Пелин“, София с научен ръководител д-р Денчо Данчев, отборът от Второ средно училище „Проф. Никола Маринов“, Търговище, с научен ръководител Десислава Трифонова; Средно училище „Максим Горки, Стара Загора, с научни ръководители Стоянка Димова и Снежана Богева.

Думата беше предоставена на капитаните на отборите, които представиха участниците в тях.

Преди да започне състезанието към всички в залата се обърна Станка Шопова. Тя изказа сърдечна благодарност към онези, които са пропътували цяла България, за да дойдат на събитието, а това са не само ученици, но и техни учители и родители, които „доказаха, че 3 март, Руско-турската Освободителна война и възраждането на българската държава са в сърцата им, че намират смисъл в това, да се изучава историята, да се пази и популяризира сред връстниците и да се дава пример на интелектуално умение да защитиш позиция, ораторско майсторство да я изразиш и да бъдеш горд, че си пълен с обич към родината си“.

В залата присъстваха и дошли за подкрепа представители от различни патриотични и творчески организации. В това организаторите съзряха израз на факта, колко много възрастното поколение на България държи на приемствеността.

Поздравления към участниците във викторината и присъстващите в залата поднесоха и Янка Такева и Красимир Премянов.

Беше обявен регламента, по който ще се проведе заключителният етап на състезанието, след което доц. Емилия Лазарова, член на журито, съобщи резултатите от индивидуалната игра. Беше проведена церемония по награждаване на победителите в нея.           

Оказа се, че Игнатиевската игра-викторина е накарала много ученици да се включат активно в нея и да споделят своите знания за Руско-турската война 1877-1878 г. 

И, както се казва, на състезание като на състезание. Трите отбора заедно със своите ментори не жалеха енергия и сили.

Положителната енергия и хъс на участниците се оказаха заразителни за възрастните, които, забравяйки, че са гости, се питаха помежду си и коментираха отговорите на състезателите. Тази енергия преля от младите в залата и бе предадена на възрастните. А какво по-хубаво преживяване от това да станеш свидетел как млади хора с такава любов и страст към история и съвремие отговарят смислено и интелигентно.

След оспорваната борба дойде и заветният край на състезанието. Председателят на журито проф. Румяна Михнева обяви класирането на отборите.

„На първо място е отборът на Стара Загора, понеже те представят училище с традиции от град с традиции – каза тя. - След тях са учениците от Търговище, които също бяха толкова убедителни. Беше ни много трудно да оценяваме, защото нямаше въпрос, по който вие да не бяхте подготвени. А на трето място са нашите софийски съграждани. Благодаря ви за участието и се надявам, че подготовката ви за този конкурс няма да остане без следа за вас.“

Посланикът на Русия, Н. Пр. Елеонора Митрофанова поздрави победителите в Игнатиевската игра-викторина. „Тези, които знаят историята, добре разбират настоящето и могат да погледнат и в бъдещето и да го предвидят – каза тя. – А това е много важно.

В руската история това е единствената война, за която народът е настоявал и то във всичките слоеве на обществото и аристокрацията, и интелигенцията, и търговците, и обикновените хора.“

Всички победители получиха грамоти, медали, предметни награди и книги с автограф на български писатели и поети – Боян Ангелов, Атанас Звездинов, Петър Андасаров, Нико Стоянов, Боян Бойчев и др.

Отличия получиха и техните преподаватели, които са подготвяли участниците във викторината.

За празничното настроение в залата се погрижиха чаровните танцьори от Детско-юношеския фолклорен състав „Изворче“ от Националния дворец на децата с ръководител и хореограф акад. Красимир Петров и Рахила Петрова, солистки от балет „Алегрета“ ,Фолклорният ансамбъл от 144 СОУ „Народни будители“, които взривиха залата с изпълнението си на шопски танци. Поздрав за участниците във викторината и гостите, уважили събитието, отправиха и бъдещи звезди в народното творчество и поп музиката.

Сигурна съм, че участвалите във викторината тийнейджъри, както и всички техни връстници, знаят немалко за хитовите банди, певци, артисти или филми. Но съумяха и да докажат, че са на висота, нагазвайки и в дълбоките и не чак дотам бистри води на историята. А проектите им за българо-руските отношения днес и в бъдеще бяха наситени със сериозни анализи.

Надпревара бе един добър урок за възрастните как трябва да се гледа на българо-руските отношения днес.

Снимки Радила Радилова