Аудиогид посреща посетители в Дома-музей „Пеньо Пенев “ в Димитровград

  • 23.03.2023
  • СБЖ
  • Златка Михайлова

Обновената експозиция в Дома-музей “Пеньо Пенев“ в Димитровград посреща посетители от цялата страна в навечерието на рождената дата на поета 7 май. Нов документален филм разказва накратко за една от най-драматичните и провокативни личности в българската поезия от 50-те години на ХХ-ти век, наричан Поетът с ватенката.

Идеята е новостите да повишат интереса към експозицията , тя да стане по- достъпна чрез съвременни аудиовизуални решения. Проектът е реализиран е с финансовата подкрепа на Министерството на културата и партньорството на Община Димитровград и Фондация ,,Литературен вестник“.

Музеят пази спомена за П.Пенев , разказва историята му и популяризира стиховете и журналистическата му дейност от 1964 г насам. През 1970 г. първоначално създадената сбирка към Музея на социалистическото строителство в града е преместена в жилището, където е живял поетът. Десет години по-късно постоянната експозиция става Дом-музей „Пеньо Пенев”.

Културното средище е съорганизатор на Димитровградските дни на поезията “Пеньо Пенев”, които се провеждат на всеки две години.

Панорама