МВР на РСМ ще защитава журналистите от от онлайн заплахи

  • 22.03.2023
  • БТА
Снимка: МВР на Република Северна Македония

На среща с министъра на вътрешните работи на Република Северна Македония (РСМ) Оливер Спасовски и представители на Сдружението на журналистите в страната е бил подготвен и подписан протокол и е бил определен контактен център за случаи на интернет заплахи срещу журналисти и медийни работници в страната.

Протоколът предлага практически стъпки за действие на журналистите, когато са обект на заплаха чрез социалните мрежи и като цяло в интернет, чрез проактивното включване на МВР в защита на работещите в медиите, съобщават от МВР в Република Северна Македония, цитирани от БТА

На срещата са били обсъдени и други аспекти на безопасността на журналистите и медийните служители при извършване на дейността им, заплахите, които присъстват в интернет пространството, необходимостта от свободно и безпрепятствено отразяване на събития в сферата, ефективността в защитата на журналистите от интернет атаки. Подчертано е било и пълното прилагане на правните инструменти, с които институциите разполагат и отличното сътрудничество между МВР и Сдружението на журналистите в страната.

„Ясно е, че нашият ангажимент като министерство е да осигурим на журналистите всички условия, за да вършат безпроблемно работата си и ние го показваме от 2017 г., когато беше подписан Меморандум за сътрудничество, досега. В това не трябва да има съмнение, защото свободата на медиите е един от основните стълбове, върху които се крепи демокрацията. И този протокол, в чието създаване участваха представители на МВР, Сдружението на журналистите и експерти от академичната общност, предлага решения, които ще дадат възможност всеки журналист да се чувства сигурен, но и да знае как да действа в случаи на онлайн заплахи. За нас свободата на журналистите е приоритет и продължаваме със сътрудничеството си със Сдружението на журналистите. Досега сме провели множество обучения, съвместно със сдружението и мисията на ОССЕ в Скопие, разработихме Наръчник за безопасност на журналистите по време на събития с висок риск”, е заявил Спасовски.

Според председателя на  Сдружението на журналистите в Северна Македония Младен Чадиковски този протокол е положителна стъпка в създаването на безопасна атмосфера за работа на журналистите.  "Днес не само сме изправени пред заплахи за нашата сигурност, а също така сме изправени пред опасността от онлайн заплахи, където за съжаление жените журналисти са основните жертви. Надяваме се заплахите да намалеят, а извършителите им да не бъдат безнаказани. Надяваме се препоръките в този протокол да намерят своето място в изграждането на безопасна атмосфера за работа на журналистите“, е казал Чадиковски. 

 

М.Л.