Беларуски опозиционен блогър е опитал да се самоубие в затвора

  • 21.03.2023
  • currenttime.tv/svobodnaevropa.bg/
Игор Лосик

Блогърът Игор Лосик, който поддържа опозиционен телеграм-канал и е медиен консултант на радио "Свобода", а в момента излежава 15-годишна присъда в Белурус, е бил открит в килията си с рани по китките и шията, но е бил откаран в болница и е спасен. Преди това е бил в дълга гладна стачка.

За случая съобщава беларуската правозащитна организация "Вясна", цитирана от много медии. Присъдата на Лосик е по същото дело, по което е осъден и съпругът на лидерката на беларуската опозиция Светлана Тихановска - Сергей.

30-годишният Лосик, който е администратор на телеграм-канала "RB Brian", е бил осъден в кря на 2021 г. по няколко обвинения, включително "организиране на масови безредици, подбуждане към социална омраза" и др., пише "Свободна Европа". Журналистът твърди, че е невинен, и нарича всички обвинения срещу него политически мотивирани.

Според "Вясна" Лосик е бил в наказателен изолатор и е провеждал гладна стачка в поправителен лагер № 1 в град Наваполатск в североизточната част на Беларус, когато е намерен с раните.

През януари съпругата на Лосик, Даря Лосик, е осъдена на две години затвор по обвинение в улесняване на екстремистка дейност. Обвинението е във връзка с нейно интервю за базирания в Полша телевизионен канал Белсат, който официално е обявен от Минск за екстремистка група.

Четиригодишната дъщеря на двойката - Паулина, в момента е под попечителството на родителите на Игор Лосик. На 20 март те са съобщили пред Радио "Свобода"/"Свободна Европа", че 10 дни по-рано адвокатът на сина им не е бил допуснат да се срещне с клиента си в изправителната колония. Изтъкнали като причина, че клиентът му не е подал предварително заявление за среща.

САЩ призоваха за незабавното и безусловно освобождаване на Игор и Даря Лосик. Президентът на Радио "Свободна Европа" Джейми Флай също поиска незабавното освобождаване на двойката и осъди лишаването им от свобода.

 

Свят