Започна конференцията на Асоциацията на балканските новинарски агенции

  • 20.03.2023
  • БТА
Снимка: БТА

Започна конференцията на Асоциацията на балканските новинарски агенции - Югоизточна Европа (АБНА - ЮЕ), която се провежда днес в Солун. Форумът е на тема "Ролята на новинарската информация в новата реалност на Балканите". Първият панел е посветен на геополитическите развития в Югоизточна Европа и значението на информацията.

Информационните агенции трябва да имат солидно онлайн представителство, за да могат да се свържат и да поддържат постоянен контакт с обществеността, заяви Никос Панайоту, участник в първия панел на конференцията, съобщават от БТА.

Седемдесет и седем процента от обществеността в Гърция се запознава с новините от социалните медии, като повечето хора предпочитат да следят информацията от ТикТок и Фейсбук, допълни Панайоту, преподавател по международна журналистика в университета „Аристотел“ в Солун. Той изтъкна, че трябва да има баланс между ролята на агенциите в създаването на новините и ролята на социалните медии в разпространението им. 

Основният лектор на първия панел Димитриос Галаматис съобщи, че през последните 10 месеца в Гърция група от 25 души, представители на всички заинтересовани страни в журналистическата област, работи върху въпроси, свързани със сигурността на журналистите. Резултат от този проект е Международният център за обучение на журналисти в Солун, където ще се обучават журналистите как да упражняват професията си безопасно.

Генералният секретар на Европейския алианс на новинарските агенции (ЕАНА) Александру Джибой отбеляза, че традиционните медии остават стълб на обществото и тяхната роля се увеличава. Достъпът до истинска журналистика е наложителен, защото „натискът е върху медиите и това трябва да ни накара да се развиваме още повече“, каза той.

Генералният директор на БТА Кирил Вълчев отбеляза, че  АБНА-ЮЕ съществува от тридесет години, но ролята ѝ сега, след като е придобила юридическа форма, се надгражда. В този контекст той подчерта значението на комуникацията между агенциите и обмена на добри практики и опит.

Генералният директор на АТА Армела Красничи представи случаи на предаване на невярна информация, като се позова по-специално на началото на войната в Украйна и на земетресението, което се случи през ноември 2019 г. в Албания. 

 

 

М.Л.

Свят