Правителството на Меркел платило 1,4 млн. евро на 200 журналисти за PR филми и реклама на ваксини

  • 19.03.2023
  • glasove.com

За пет години федералното правителство на Ангела Меркел е платило около 1,4 милиона евро на 200 журналисти, повече от половината от които са служители на обществени радиа и телевизии.

Това пише германският портал Pleite Ticker, цитиран от glasove.com. Според публикацията един служител на телевизионния канал ZDF, чието име не се посочва, е получил повече от 32 000 евро от ръководеното от Меркел федерално правителство за създаване на PR филми и реклама на ваксини.

В една от тези реклами ваксинатор, медицински сестри и възрастни хора от дом за стари хора са снимани по време на ваксинация. Представените доклади за ваксинацията са изключително положителни. Освен това - както беше обичайно по онова време - постоянно се повтаря, че ваксинацията предпазва нас и другите.

Задачата на журналиста била да създава видеоклипове от предоставените материали за работа от името на федералната пресслужба. “С тези средства беше възможно да бъдат купени над 100 държавни журналисти“, пише в изданието. „Асистентът по пропагандата“ специално е заснел промо, за да популяризира кампанията за ваксиниране по време на пандемията. Едно от тях е взето през февруари 2021 г. в старчески дом.

Журналистът създал видеоклип за пътуването на канцлера до африканските държави Сенегал, Гана и Нигерия през август 2018 г.

 

Свят