Плевенската поетеса и журналистка Христина Комаревска зарадва с нова книга с лирика

  • 27.02.2023
  • БТА
Христина Комаревска. Снимка: Личен архив

Плевенската поетеса и журналистка Христина Комаревска издаде 14-а книга с лирика. Наред с поезията Комаревска влага професионалните си умения и творческата си енергия и като секретар на СБЖ-Плевен.

Последната й книга “Полъх от лавандула” представя 82 нови стихотворения и миниатюри, които възвръщат специфичния аромат на детството, каза за БТА авторката.

Дъхът на лавандула за мен има силата да отвежда в несъществуваща реалност от минало и бъдеще, допълни тя. Новата книга на известната плевенска авторка, удостоена през годините с редица наши и международни награди, навежда читателя на философски мисли за битието, за любовта и раздялата, за живота и смъртта.

Творбите напомнят видения от отминало време, от срещи с най-близки хора. Разговорът с майка й и споменът за дядо й носят ярки послания. Силни са откровенията в „Плаша се от думите”, „Грозни думи” „Ще се затворя в книга” , „Прости –простено”. Вълнуват мисли са „Войната”, „Пред паметната плоча”, „Не обвинявам никого”, „Селската бара”, „Видения от детските години”.

Книгата е илюстрирана с репродукции на картини от Салвадор Дали.

Христина Комаревска е дългогодишен автор в две творчески организации - дружествата на Съюза н българските писатели и на Съюза на българските журналисти. Носител е на наградата на Община Плевен за поезия. Творчеството й е превеждано в редица страни.

Родена е в плевенското село Одърне, но живее и работи в Плевен. Завършила е Плевенската езикова гимназия, има висше педагогическо образование. Много години е посветила на журналистическата професия като репортер и редактор във вестници, списания, телевизия. Поетичната й душа не й дава покой - автор е на поредица от книги с лирика, сред които „Горчиво колендро”, „Забранено за влъхви”, „Жива вода”, „Боси пилигрими”, „Душа назаем”, „Шепот на раковина”, “Време за писане”, “Гонг и тишина”, “Стълба от дим”, “Дисекция на пилигрима”.

 

М.Л.