Унгарски фотограф показва изложба в Димитровград

  • 06.02.2023
  • СБЖ
  • Златка Михайлова
Кристиян Бодиш. Снимка: Унгарски културен институт

Градската библиотека „П.Пенев“ в Димитровград е домакин на изложба на унгарския фотограф Кристиян Бодиш.

Роден през 1985 г. в Будапеща, той завършва строително инженерство, а с фотография започва да се занимава преди повече от 10 години като хоби. Основният му профил е архитектурната фотография и заснемането на събития.

Снимам Будапеща от 2009 г., а от 2014 г. съм в постоянно сътрудничество със столичната община и творбите ми редовно излизат в сайта We Love Budapest, разказва той. През 2016 г. създадох Budapest Images - най-голямата база-данни на тема Будапеща.

Експозицията в Димитровград показва фотографии на Будапеща от изминалите 10 години, групирани в тематични двойки. Една част от тях е много „будапещенска“, друга – би могла да бъде направена в който и да е друг голям град. Общото между тях е неповторимостта на мига, смята авторът. Целта ми не е да се изкачвам по екстремни места и оттам да снимам изумителни перспективи, а да откривам места и гледни точки, които са достижими за всички, и въпреки това никой не ги е забелязал, допълва Бодиш.

Ако можех да се върна във времето, щях да се спра на фотографията много по-рано, категоричен е авторът на изложбата, която ще остане в Димитровград до 20 февруари.

Събитието, организирано със съдействието на Унгарския културен институт „Лист“, е част от програмата за отбелязване на 70-годишнината на димитровградската библиотека.