Отиде си Гинка Станчева, една от легендите на българското кино и театър

  • 04.02.2023
  • vesti.bg
Гинка Станчева остава в паметта на зрителите като една от големите чаровници на българското кино

На 90-годишна възраст почина голямата българска актриса Гинка Станчева, съобщиха от Съюза на артистите в България.

Гинка Станчева е родена на 15 юни 1932 година в София. През 1955 г. завършва Театралната академия "Кръстьо Сарафов" в класа на проф. Стефан Сърчаджиев и започва кариерата си в Драматичен театър "Никола Вапцаров" в Благоевград.

Става много популярна през 1957 г. с ролята си във филма „Земя“ на режисьора Захари Жандов. Това е първият български филм, спечелил право за участие в конкурсната програма на фестивала в Кан, припомня vesti.bg. Актрисата е разказвала, как нямала подходящ тоалет, за да се появи в Кан - и решението било намерено, като облякла българска национална носия. Така предизвикала всеобщ интерес и възхищение.

След като гледа "Земя", големият френски писател Андре Моро признава на Гинка Стнчева, че никога няма да забрави очите ѝ в ролята на Цвета от филма.

Станчева се снима в 19 филма, по-значимите сред които са „Любимец 13“, „Специалист по всичко“, „Нощем с белите коне“, както и първата българска сапунена опера „Семейство Калинкови“.

През 80-те години на двадесети век участва в дублажите на Българската телевизия на популярния испански сериал „Синьо лято“ (озвучава Беа), както и на американския сериал „Малка къща в прерията“.

През 2002 г. е наградена с орден „Стара планина“ за изключителни приноси към българската култура и по повод 70 години от рождението ѝ. А по повод 85-годишнината ѝ е удостоена с театралната награда "Икар".