Протест и контрапротест пред БНР заради Петър Волгин

  • 04.02.2023
  • БНР/24 часа/БиТи Ви/Фейсбук

Пред сградата на Българското национално радио (БНР) се събраха две групи от протестиращи в защита на свободата на словото.

Според информацията на БНР десетки слушатели, които искат да чуват различни мнения в ефира на програма "Хоризонт", се обявяват в защита на предаването "Политически НЕкоректно".

Пред сградата на БНР дойдоха и хора, които настояваха за уволнението на водещия Петър Волгин , информира и „24 часа“. Те протестират заради коментар на личния профил във Фейсбук на радиоводещия Петър Волгин. На 1 февруар той написа там: "Достатъчно е да погледаш само десетина минути някой нахален и неумен богаташ като Хампарцумян, за да разбиреш защо е трябвало да има Народен съд".

Инициторът на протеста срещу Волгин - фоторепортерът Цветан Томчев, заяви пред Би Ти Ви, че Волгин е "пропагандист" и "срам за професията журналист".

Ето какво споделиха някои участници в събитието пред репортери на БНР:

"Живели сме под цензура. Имаме право на глас. Всеки може да се информира, да си вземе решение и да си направи изводи и няма нужда да ни казват - това няма да слушате, това ще слушате".

"Демокрация означава свобода на словото. В България не се дава това право на хората. Ако някой има по-различно мнение от "евроатлантическата клика", тогава този човек е освиркван, наричан с най-различни имена. Една демокрация означава всеки да има право да каже каквото мисли, право на избор".

"33 години се борим да живеем в демокрация. Трябва да можем спокойно да изразяваме своето мнение. Конкретният журналист, срещу който има донос, не е направил нищо лошо, не  казал нищо лошо. Защо трябва да има ограничения към този човек?".

"Да, протестирам срещу него. Както се вика, самото ми съществуване е протест срещу този нелеп човек", посочи един от хората с противоположно мнение.

"Не, аз не протестирам. Искам уволнението на така наречения журналист Петър Волгин".

"Това не е митинг за свободата на словото. Това е митинг за запазване на стола на Волгин в радиото".

"Вие го подкрепяте, ние не го подкрепяме и ние имаме своите основания. Вие защото го подкрепяте?", попитан един от присъстващите.

"Защото смятам, че  качествен журналист. Защото смятам, че е обективен и непродажен. смятам, че всеки трябва да може да се изкаже в тази страна", отговори участничка в срещата пред сградата на БНР, на което друг участник отговори:

"Според мен той въобще не е журналист. Той е пропагандатор".

Ето как се обърна към дошлите пред БНР днес да го подкрепят хора самият Петър Волгин, който написа в своя Фейсбук следното:

"Огромна признателност на всички, които дойдоха днес пред сградата на БНР, за да защитим свободата на словото! Мисля, че дори и "Демократична България", които изпратиха донос до СЕМ срещу Политически НЕкоректно, разбират, че този път цензурата няма да им се получи. А няма да им се получи, защото ви има вас, нормалните хора. Още веднъж благодаря!
 
Тук слагам снимки на Ружа Райчева от днешната ни среща. Слагам и снимка на двамата души, които бяха дошли, за да призовават да бъда уволнен. Както винаги съм казвал, Политически НЕкоректно е най-плуралистичното предаване в българския ефир, може двама/или петима, няма значение/ души да ни ругаят, докато стотици други ни подкрепят, ние даваме думата на всички".
 
В свой по-раншен коментар пак във  Фейсбук Волгин изрази и следното мнение:
 
“С какво мислите, че се занимават "умните и красиви" депутати в последния си работен ден? Може би си мислите, че се занимават с приемането на особено важни закони, свързани с бъдещето на държавата, с неща, които могат да подобрят благосъстоянието на българските граждани? Не познахте.
 
Този "крем дьо ла крем" на българския обществено-политически живот, този "цвят на нацията", този "елит" се занимава с... Петър Волгин Или по -точно казано, с едно негово изречение, написано във фейсбук.
 
Аз, разбира се, съм благодарен за оказаната ми чест Но не мога да не отбележа, че депутатският умнокрасивитет пак се е объркал, пак е пропуснал да се образова в областта на медийното право. Законът за радио и телевизия, за чието спазване трябва да следи СЕМ, НЕ РЕГУЛИРА социалните мрежи.
 
Така че няма как СЕМ да взема отношение по нещо, написано от когото и да било във Фейсбук, Туитър, Телеграм и т.н. Тези депутати от "Демократична България" отново проявяват очевадно невежество. Но иначе доноси винаги са готови да пишат. Защо тогава се сърдят, когато Костадин Костадинов ги нарича "Доносническа България"?”

 

 

м.л.