В Международния ден в памет на жертвите на Холокоста почетоха освободителите на концлагеристите от Аушвиц

  • 27.01.2023
  • Фейсбук

На 27 януари 1945 г. настъпващата Червена армия стига до зловещия нацистки концлагер Аушвиц/Освиенцим, разположен на полска територия, и освобождава намиращите се вътре концлагеристи. Така се разкриват ужасните престъпления на нацизма в лагерите на смъртта и осъществявания от Третия райх Холокост. А 27 януари е обявен за Международен ден в памет на жертвите на Холокоста.

Този ден и днес бе почетен у нас от Българския антифашистки съюз (БАС), от Градския съвет на БСП в София, от еврейски и други обществени организации, от граждани, които се събраха пред Паметника на Съветската армия в столицата и поднесоха венци и цветя в знак на почит пред съветските воини освободители на концлгеристите от Аушвиц/Освенцим и на народите на Европа от "кафявата чума".

Своята почит изразиха с венци също така представителите на посолствата на Русия, Беларус и Сърбия.

Всички участници в поклонението се присъединиха към световната инициатива #WeRemember #НиеПомним в памет на жертвите на Холокоста и ужасите на нацизма и фашизма, както и като знак на почит към героите воини, спасили света от нацистко унищожение. Много снимки от събитието са публикувани на страницата във Фейсбук на Градския съвет на БАС в София.

Доста снимки е публикувала на профила си във ФБ и проф. Искра Баева, която също участва в поклонението. Тя г е придружила със следния коментар:  "27 януари - денят, в който през 1945 г. Червената армия освобождава лагера на смъртта Аушвиц, след което масовото унищожаване на хора вече не може да се скрие или отрече. Международен ден за памет на жертвите на холокоста, който беше отбелязан и в София, макар че никоя медия не пожела да отрази това".