Националната библиотека ще връчи петите награди „Дарител на годината“,2022

  • 27.01.2023
  • БТА
Част от дарените книги. Снимка: НБ

През 2023 г. Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ (НБ) отбелязва своята 145-та годишнина с поредица от събития, сред които и петата официална церемония „Дарител на годината“ 2022, която ще се проведе на 7 февруари. Тя ще отличи частни дарители, институции и организации, благодарение на които книжовното богатство на най-голямата обществена библиотека в България продължава да се умножава, съобщават от екипа на НБ. 

За фонда на Националната библиотека през 2022 г. са дарени издания от 23 институции и 42 частни лица на обща стойност над 53 000 лв. Всяко дарение е значимо и важно за библиотеката, защото традицията на дарителството е в основата на съграждането на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, информира БТА.

През изминалата година във фонда на Библиотеката са постъпили 85 заглавия, дарени от Издателството на Нов български университет.

В изпълнение на завещанието на проф. Вера Ганчева, бивш директор на Националната библиотека, преводач, литературен изследовател и критик, фондът на Библиотеката през 2022 г. се е обогатил с 268 заглавия, голяма част от които са скъпоструващи чуждоезични и старопечатни публикации с висока стойност.

Наследниците на изтъкнатия български кардиохирург проф. Александър Чирков са предоставили на Националната библиотека 60 заглавия, а личните дарители са свързани с имената на Радина Димитрова, преподавател в Мексико, дарила седем издания с научна литература, и на Никола Караиванов от Габрово, с десет предоставени книги от Молдова и Румъния чрез дружество на бесарабските българи.

"С благодарност отбелязваме имената на днешните дарители и добротворци, като благородния жест на сдружение „В.Л.С.С.П.З.Б“ с председател Красимир Мартинов за оказаната подкрепа на Националната библиотека за развитие на научната и изследователската ѝ дейност", допълват от НБ. 

През 2022 г., гостувалите 15 автори в Клуб „Писмена“, са дарили на Библиотеката свои книги с автографи. Сред даренията се откроява ръчната книга на Аксиния Михайлова, издадена във Франция, и антологията с български поетеси „Terra incognita“, съставена от Рейнол Перес Васкес и издадена в Испания.

Изключителна стойност имат даренията с документи и книги от библиотеките и архивите на двама българи, които са постъпили в колекциите на Българския исторически архив и до специалните колекции от старопечатни книги, редки и ценни издания на Националната библиотека през последните месеци на 2022 г. Родствениците на Асен Златаров и Тодор Чипев са осъществили дарителския акт с ясното съзнание, че съхраняват паметта на своите предци за поколенията, отбелязват от НБ. 

м.л.