Международната федерация на журналистите зове Украйна да ревизира новия си медиен закон

  • 13.01.2023
  • ifj.org
Президентът Володимир Зеленски по време на свое поредно онлайн обръщение

„Изключително сме обезпокоени от авторитарния уклон на украинското правителство спрямо медиите и журналистите. Не може да има демокрация без независима журналистика,” заявява генералният секретар на МФЖ Антони Беланже.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски подписа спорен законопроект, който разширява властта на правителството да контролира медиите, застрашавайки свободата на пресата и медийния плурализъм в страната, съобщава на сайта си Международната федерация на журналистите (МФЖ).

В публикацията се посочва, че МФЖ се присъединява към своите украински филиали – Националния съюз на журналистите на Украйна (НСЖУ) и Независимия медиен профсъюз на Украйна (НМСУ) – в призива им към правителството да преразгледа новото законодателство и да започне широка приобщаващ диалог с журналистическите съюзи и медийния сектор.

Свободата и плурализмът на медиите са застрашени в Украйна, ако се следва закона „За медиите“, внесен в парламента през 2020 г. и одобрен на 13 декември 2022 г., който засилва правителствения контрол върху информацията, посочва МФЖ.

Законът дава на регулатора – Националния съвет за телевизия и радиоразпръскване, чиито членове се назначават от президента и парламента, още по-широки правомощия върху украинския медиен пейзаж. Съгласно наскоро приетото законодателство, подписано от Зеленски на 29 декември м. г., Националният съвет за телевизия и радиоразпръскване ще може временно да забранява работата на онлайн медиите и да изисква от интернет доставчиците да блокират достъпа до онлайн публикации без съдебно заседание. Също така регулаторът ще е в правото си да издава задължителни заповеди на редакциите на медиите, да контролира работата на кабелните и онлайн телевизионни оператори и да отменя регистрацията на печатни медии и др.

През юли 2022 г., когато Украйна получи статут на страна кандидатка за членство в ЕС, МФЖ заедно с клоновете си – НСЖУ и НМСУ, както и Европейската федерация на журналистите (EФЖ), призоваха украинските власти да приведат проекта за медийно законодателство в съответствие с европейските стандарти на свободата на печата.

Изявление, публикувано от НСЖУ на 13 декември, предупреждава, че свободата на словото е застрашена в Украйна и определя като „прекомерна“ по-широката власт, дадена на националния регулатор. Синдикатът заяви, че „законът не предвижда регулиране на медийната сфера, а всъщност установяване на отношения на подчинение, когато медиите попадат под контрола на властта”.

В изявление, публикувано в началото на януари, НМСУ предупреди, че законът не съдържа ограничения върху създаването на линейни медийни услуги от държавата, позволявайки монополизирането на ефира чрез съдържание, създадено изключително от държавни медии.

„Това реално състояние на нещата не допринася за ограничаване на политическото влияние на проправителствената политическа сила върху медиите и противоречи на принципа на плурализма, което ще създаде системни проблеми с демокрацията,” посочва синдикатът. Добавя се още, че според закона отнемането на лицензите и забраната на медийна дейност може да стане без решение на регулатора и съда, а това „анулира ролята на регулатора и поставя собствениците на медии в политическа и икономическа зависимост от личните решения на президента на страната, което ще създаде проблеми за демокрацията“.

Генералният секретар на МФЖ Антони Беланже предупреди, че законът ще има смразяващ ефект върху свободата на изразяване. „Изключително сме обезпокоени от авторитарния уклон на украинското правителство спрямо медиите и журналистите. Новото законодателство е представено като целящо да приложи европейската директива, но всъщност то може да създаде системни проблеми за демокрацията в Украйна, тъй като разширява държавния контрол върху медиите“, сочи Беланже. „Призоваваме правителството да пренапише закона и да започне дискусия с журналистическите организации и медиите. Не може да има демокрация без независима журналистика“, добавя генералният секретар на МФЖ.