Напусна ни председателката на Контролния съвет на СБЖ Венка Ризова. Поклон!

  • 02.01.2023
  • СБЖ
Почивай в мир, Вечне! Поклон!

Поклонението ще е на 4 януари от 12.00 ч. в Ритуалната зала на Централните софийски гробища.

В СБЖ сме покрусени от кончината на дългогодишната председателка на Контролния съвет на СБЖ Венка Ризова. Поклон пред светлата ѝ памет! Изразяваме дълбоки съболезнования на дъщеря ѝ – известната  журналистка Десислава Ризова, която и съобщи тъжната новина във Фейсбук.

„Милото ми Венче вече го няма. Мами, колко много те обичам. Сърцето ми е разбито,” написа Деси Ризова на 1 януари.

Ще запомним Венка като безкрайно честен, принципен и открит човек, като високоерудиран професионалист, като борбен синдикалист.

Венка завършва в началото на 70-те Икономическия факултет на Всесъюзния държавен институт по кинематография – легендарния ВГИК, в Москва.

След завръщнето си в България работи първоначално в Програмна дирекция на единствената по онова време Българска телевизия, а по-късно преминава в Редакция „Кино”, като в продължение на години се занимава с подбора на качествени съветски филми за нашата публика, както и с организацията на обработката им, превода, дублажа, субтитрите и т. н. Била е също така командирована в Кореспондентското бюро на телевизията в Москва в периода, когато всеки петък у нас са излъчвани програми на тогавашните съветски телевизии. Във въпросното бюро се е извършвал подбор и обработка на тези програми.

Всички, работили с Венка, си я спомнят като перфекционист в работата, работохолик с високи изисквания и към околните, и към себе си. В същото време винаги проявява и изключителна колегиалност и отговорност. Не влиза в конфликтни ситуации, а напротив, спомага за конструктивни решения.

Тя се утвърждава и като принципен и борбен синдикалист в БНТ в периода, когато след промените у нас през 1989 г. започват трансформации и съкращения. Като председател на едно от дружествата на СБЖ в БНТ Венка винаги активно отстоява правата на колегите. Много дейна е и при воденето на преговори за сключване на колективен трудов договор и за заплати в БНТ.

С всичките си дейности Венка Ризова си спечелва висок авторитет и доверие сред колегията, което намира и израз в неколкократното ѝ избирне през годините за председател на Контролната комисия на СБЖ. На тази позиция тя също проявява своите типични качества – отговроност, принципност, почтеност, етичност, диалогичност. Превръща се в една от „носещите колони” в ръководството на СБЖ.

Ще ни липсваш много, Венче! Почвай мир и да ти е светло сред звездите! Поклон!

Поклонението ще е на 4 януари от 12.00 ч. в Ритуалната зала на Централните софийски гробища.

 

Акценти и позиции