Членове на СЕМ протестират срещу Соня Момчилова заради Украйна

  • 26.11.2022
  • Сега
Соня Момчилова. Снимка: БНТ

Представителите на „Демократична България“ и на „Продължаваме промяната“ в Съвета за електронни медии(СЕМ) – бившият водещ в „Дарик радио“ Пролет Велкова и юристът Симона Велева, са критикували председателя на СЕМ Соня Момчилова заради нейни изказвания относно войната в Украйна при нейно скорошно интервю в предаването на Георги Любенов по БНТ, личи от протокола на заседанието на медийния регулатор.

Момчилова е от квотата на президента Румен Радев и е бивш говорител на едно от служебните му правителства. Искането на Велкова да коментира думите на Момчилова е включено като извънредна точка в дневния ред на въпросното заседание, като „въздържал се“ е гласувал единствено представителят на ГЕРБ Галина Георгиева, пише в. Сега.

Прочитайки протокола от заседанието, става ясно, че Соня Момчилова сама е предложила позицията на Пролет Велкова да бъде изтеглена като точка първа в откритата част на заседанието.

В изказването си Велкова порицава Момчилова заради ироничен въпрос относно позицията на България срещу агресията на Русия: "Какво значи да се придържаме към ценности, които съответствали на нашия цивилизационен избор?", както и за коментара й: "Придържането към тях от страна на журналистите е проява на прекомерна сговорчивост да се присъединят към конформистка гледна точка, което ще ни струва скъпо".

„От цялостния контекст на изказването става ясно, че г-жа Момчилова има предвид ценностите, около които е организирано общоевропейското ни битие. Зрителите за пореден път чуха г-жа Момчилова да поощрява така наречената "друга гледна точка" за войната в Украйна, казвайки че: "мисленето в парадигмата враг-жертва е мисловна конструкция тип заготовка". Всъщност мисленето в тази парадигма е обща позиция на страните от ЕС и на ООН, ако това се има предвид под „заготовка“. Моето убеждение е, че подобни тези влизат в тежък конфликт с основната функция на СЕМ да отстоява спазването на етичните и професионални стандарти в журналистиката и да противодейства на дезинформацията. Без да оспорвам правото на свободно изразяване на всеки един от членовете на СЕМ, смятам, че с тези свои позиции г-жа Момчилова не работи за авторитета на регулатора и подхранва онези критични гласове в обществото, които не виждат смисъл от съществуването на СЕМ“, коментира Велкова.

Симона Велева допълва, че изказването на Момчилова по-скоро не отразява становището и мнението на СЕМ, взето от предишния състав на регулатора с председател Бетина Жотева през март т.г. В него се посочва, че се взема предвид грубото нарушаване на международното право от страна на Русия и посегателството върху териториалната цялост чрез военна интервенция срещу Украйна. „Има няколко важни и значими декларации, включително и от страна на Съвета на ЕС, които са също в тази посока, както и декларация от Народното събрание. Особено предвид атаката, която се случи върху няколко сайта, включително и на Държавна агенция Разузнаване, интервютата и посланията, които отправиха министърът на външните работи, министърът на вътрешните работи и председателят на ДАР именно, че тези атаки идват от Русия и те третират България като вражеска страна. Според мен е хубаво да има обща институционална посока на говоренето по тази тема и в този смисъл и с оглед решенията на СЕМ също мисля, че не отразяват напълно институционалната позиция“, обобщава Велева.

Съгласно Закона за радиото и телевизията председателят на СЕМ представлява органа, а също и осъществява връзките с държавните органи и с доставчиците на медийни услуги, както и с международните организации в областта на медийните услуги.  

Момчилова не отговаря по същество на коментарите на колегите си. Тя заявява, че „житейските й принципи и дисциплината, които упражнява от години, е да не влиза в оправдателен режим“.

 

 

 

м.л.