МФЖ дава насоки за днешния Международен ден за елиминиране на насилието срещу жени

  • 25.11.2022
  • ifj.org

За отбелязване на 25 ноември - Международния ден за елиминиране на насилието срещу жени - Международната федерация на журналистите (МФЖ) и нейният Съвет по равенство между половете призовават медийните организации да превърнат справянето с онлайн насилието в приоритет и да разработят конкретни стъпки за изкореняване на това посегателство. Отправен е и призив към правителствата по света да ратифицират Конвенция 190 на Международната организация на труда (МОТ) относно тормоза и насилието в света на труда.

Необходимо е спешно да застанем на страната на жените, изправени пред онлайн насилие, пише на сайта си Международната федерация на журналистите (МФЖ). Има пряка връзка между онлайн заплахите и офлайн насилието - и това е нещо, с което жените не трябва да бъдат оставяни да се сблъскват сами.

Това бе основното послание, отправено по време на конференцията на Съвета за равенство между полевете към МФЖ, посветена на жените в журналистическите синдикати и преминала онлайн на 22 ноември под надслова "Изграждане на сила, борба за безопасност". Конференцията събра журналисти и синдикални активисти от цял свят.

Тя беше част от глобалната кампания на МФЖ "Онлайн посегателства: трябва да говорим за това", стартирана за отбелязване на 25 ноември - Международния ден за елиминиране на насилието срещу жени. Кампанията включва също споделяне на истории за борба с онлайн насилието. Предвидени са и 16 дни за различни прояви.

Над 60% от журналистките са се сблъсквли с онлайн насилие по време на кариерата си, сочи статистиката на МФЖ.

Онлайн малтретирането е насочено към жени от всякакъв политически, религиозен и етнически произход. Един от основните аспекти на този тип атаки е, че те са свързани с пола и имат сексуална насоченост. Тези актове на насилие целят не само сплашване и заглушаване на жените в медиите, но техният смразяващ ефект лишава обществеността от информация по въпроса, като по този начин се подкопава плурализмът и правото на достъп до информация.

МФЖ изтъква липсата на подкрепа от редакциите и медийните колеги, когато журналистка е изправена пред онлайн насилие. Малцина съобщават за такива нападки, а ако все пак го направят, се предприемат много малко действия. Проучване на МФЖ, проведено през 2018 г., показва, че само половината от жертвите на онлайн насилие (53%) са съобщили за атаките на медийното си ръководство, синдикат или полицията, а в две трети от случаите не е направено нищо.

„Малко журналистки са склонни да съобщават за онлайн посегателства, защото такива неща се случват през цялото време“, сочи белгийската юристка Шарлот Михилс предМФЖ.

"Чуваме отново и отново страховитите истории на колеги за онлайн насилие. Чуваме за колеги, напускащи професията, страдащи от травматични стресови разстройства. Крайно време е медийните организации да предприемат конкретни политики за противодействие на това явление и да застанат зад своя женски персонал, независимо дали той работи на договор или на свободна практика. Това не е ситуация, пред която всяка жена трябва да се изправя сама. Онлайн насилието не е част от работата", казва на свой ред Мария Анхелес Самперио, председателка на Съвета по равенство между половете към МФЖ.

МФЖ публикува набор от препоръки към медиите и синдикатите за предприемане на действия, включително установяване на определени процедури на работното място, обучение по дигитална сигурност или лобиране пред онлайн платформи за засилено уведомяване и прилагане на мерки.

Друг ключов аспект е да се гарантира, че националните законодателства ще бъдат изменени, за да забранят тормоза и насилието в сферата на труда, включително онлайн. Това може да стане чрез ратифициране на Конвенция 190 на Международната организация на труда (МОТ) относно тормоза и насилието на работното място, както и на Препоръка 206, за която МФЖ лобира.

„Двадесет и една държави в света са ратифицирали тази конвенция, но много страни, които се наричат ​​демократични, не са успели да го направят. Призоваваме правителствата да ратифицират конвенция 190 и нейната препоръка 206 като уникални инструменти за справяне с насилието срещу жени в света на труда. Не можем да седим мълчаливо, когато толкова много от нашите колежки са обект на малтретиране онлайн и офлайн за това, че вършат работата си. Въпрос от обществен интерес е да се гарантира, че солидни закони изкореняват насилието на работното място. А журналистките силно се нуждаят от тях", зяви президентката на МФЖJ Доминик Прадали .