Свободни и професионални медии са противоотрова на дезинформацията

  • 24.11.2022
  • СБЖ
  • Майя Любомирска
Снимка: Майя Любомирска

Противоотровата срещу дезинформацията са професионални, свободни и независими медии, каквато е и целта на Европейския акт за свободата на медиите. Това каза Никола Миладинов, пресаташе в Представителството на Европейската комисия в София, по време на конференцията „Информация и дезинформация: какво бъдеще за журналистиката и свободата на изразяване в Европа?“ Тя беше организирана от Френския институт в България. Събитието привлече интереса на много журналисти в „Дома на Европа“ в столицата.

Със законопроекта ЕС не цели да контролира информацията, а да защити правото на журналистите и медиите да бъдат редакционно независими от политически и корпоративен натиск, както и от финансово подчинение, подчерта Миладинов, и посочи мерките описани в акта.

Законопроектът на ЕС не позволява правителствата или други държавни органи да се намесват по какъвто и да е начин в редакционните решения. „Властите нямат право да арестуват, глобяват или следят журналистите и техните семейства, или да правят обиски само защото те отказват да разкрият своите източници“, подчерта още Миладинов.

Предвижда се също мандатът на ръководителите на обществените медии да е достатъчно дълъг, за да гарантира ефективна независимост, както и съставяне на прозрачна и единна методология за измерване на медийната аудитория. Ще бъде създаден и Европейски съвет за медийни услуги, който ще има консултативна функция. Предвиденото задължение за медиите е свързано с прозрачността на собствеността.

Ние убиваме демокрацията. Присъстваме на смъртта на нашата либерална демокрация. Сега пиша книга за това, че обществото вече се умори и търси алтернатива на демокрацията, каза френският журналист Жан Катрьомер по време на конференцията. Жан Катрьомер е журналист във френския  Libération от 1986 г., и през 1990 г стана негов „европейски кореспондент“.

Изказването му прикова вниманието поради факта, че той постави професионалните въпроси на различна не традиционна плоскост. Според него в работата на журналистите е важна честността, а не обективността, която не съществува. Както и тезата, че има една - единствена истина. И тъкмо в това е проблемът с проверката на фактите.

Трябва ли да носят отговорност цифровите платформи, за това, което потребителите им публикуват, е важен юридически въпрос. И той е тясно свързан с дезинформацията. Защото тези платформи днес не носят никаква отговорност , работят като 24-часов телевизионен канал, коментира Катрьомер. Журналистът от вестник „Либерасион“ вижда решение за това в законодателния акт за цифровите услуги на ЕС.

Медиите в сегашни си вид не справят с дезинформацията. Блъскайки си главата в дървото на дезинформацията, губим поглед от гората, каза доц. Ралица Ковачева, преподавател във Факултета по журналистика и масова комуникация.

Много често, когато кажем, че има въпроси, при които не може да има повече от една гледна точка, се намират хора, които да кажат, че това не е правилно. Тя даде пример с 12-годишния Александър от Перник, който в продължение на 10 дни беше изчезнал и никой не покани събеседник с друга гледна точка от тази, че детето ще се намери. "Ето, това е пример за една обща ценност", обясни тя.