Полша позволи свиждане на Пабло Гонсалес със съпругата му – първо за 9 месеца затвор

  • 24.11.2022
  • publico.es
  • Къдринка Къдринова
С този фотомонтаж от стари снимки на Пабло Гонсалес и съпругата му Оириана Гоириена в. „Публико“ илюстрира публикацията си за срещата на двамата в полския затвор.

Журналистът от испано-руски произход и с двойно гражданство е в полски затвор от 28 февруари, когато бе арестуван край полско-украинската граница, където отразяваше бежанския поток за три испански медии. Единственият известен досега мотив за полското обвинение, че е руски агент, си остава намереният у него руски паспорт, наред с испанския. Процес все още не е насрочен.

Оириана Гоириена, баската съпруга на журналиста Пабло Гонсалес, който от 28 февруари е зад решетките в Полша по обвинение в шпионаж в полза на Русия, без предявени доказателства по обвинението и без насрочен процес, най-после получи разрешение от полските власти да го посети в затвора в полския град Радом, където той се намира. Това е първата среща между двамата за 9-те месеца, откакто Гонсалес е в полски затвор, посочва испанският в. „Публико”, чийто сътрудник е бил журналистът преди да го арестуват.

Състоялата се в затвора среща между Пабло и жена му е била много емоционална и го е зарадвала много. Продължила е два часа, но нито за миг съпрузите не са били оставени насаме. Поляците държат затворника под постоянно наблюдение заради тежкото обвинение в шпионаж, което му е отправено, и контролират всичките му комуникации.

Оириана Гоириена е била придружена от испанския адвокат на съпруга ѝ Гонсало Бойе, който също досега не е бил допускан до затворника. Гонсалес до този момент е имал контакти само със служебен полски адвокат и с испанския консул във Варшава, който го е посетил два пъти. Сега семейството на Гонсалес вече е получило възможност да предприеме действия, за да му осигури по-качествена защита от наета полска адвокатска кантора.

Подробностите за срещата, за състоянието на Пабло и за новите полски адвокати са били съобщени на „Публико” от самата Оириана Гоириена. Тя е посочила, че съпругът ѝ е в добра физическа и психическа форма за условията, в които се намира – а те не са никак леки. Разговаряли са за трите им деца и за други роднини, както от Испания, така и от Русия. Пабло е научил от жена си за широката кампания в негова защита, която се води и в Испания, и на международно ниво. Това много го е ентусиазирало. Предал е благодарностите си към всички хора, които полагат усилия за неговото освобождаване. Уверил е, че това укрепва духа му.

След свиждането в затвора в Радом Оириана Гоириена и испанският адвокат са заминали за Варшава, където са посетили испанския консул, информирайки го за срещата с Пабло. Оириана Гоириена споделя пред „Публико”, че нарочно са оставили това за накрая, за да не възникнат някакви пречки преди да успеят да се видят с Пабло.

Роденият през 1982 г. в Москва от разпаднал се смесен руско-испански брак Пабло Гонсалес е с двойно – руско и испанско – гражданство. От 9-годишен живее с майка си в Испания. По-късно получава професионална подготовка за журналист и става търсен репортер и коментатор за различни испански медии, отразявайки събития от постсъветското пространство. Създава семейство с баската Оириана Гоириена, с която имат три непълнолетни деца и живеят в Страната на баските.

Гонсалес, който в руския си паспорт е записан с фамилията на баща си като Павел Рубцов, бе арестуван на 28 февруари край полско-украинската граница, където отразяваше бежанския поток от Украйна след началото на руската инвазия. И до днес единственият известен мотив за ареста му е, че е имал два паспорта, като единият от тях е руски. Това се е видяло крайно подозрително на задържалата го полска полиция. Полското обвинение срещу него е, че е руски агент, но и до днес не са оповестени никакви факти в подкрепа на такова твърдение, нито е насрочен процес. Затова пък на два пъти с по три месеца е удължаван предварителният му арест, като така са му се събрали вече 9 месеца зад решетките.

Буквално ден преди да се разбере за посещението на Оириана Гоириена при мъжа ѝ, в. „Публико” разпространи текста на писмо на „Репортери без граници” до полската прокуратура, в което се апелира да не се прибягва до ново, трето поред, удължаване на предварителния му арест. Описват се също условията, в които преминава затворничеството на Гонсалес – с постоянно видеонаблюдение, както в килията му, така и в тоалетната и банята дори; със слагане на белезници при всяко излизане от килията. Онова, което най-много му тежи, е, че не му разрешават телефонна комуникация с децата му, а писмата се бавят много, защото трябвало да се превеждат за проверяващите и това отнемало дълго време.

Оириана Гоириена е уверила в. „Публико” след сегашното си посещение при своя съпруг, че семейството няма да спре усилията си, докато той не излезе на свобода и не получи възможност да продължи нормалния си живот. Жената има желание скоро пак да посети съпруга си, ако полските власти ѝ позволят.

Свързани:

„Репортери без граници” с писмо до Варшава за затворения журналист Пабло Гонсалес

Дата: 22.11.2022

Свят