АП уволни журналист, съобщил, че падналата в Полша ракета била руска

  • 22.11.2022
  • dp.ru
Джеймс Ла Порта. Снимка: Туитър

Информационната агенция Associated Press (AP) уволни кореспондент, който написа, че ракетата паднала в Полша, е от руски произход. Позовавайки се на съобщението на AP, новината разпространиха и други световни медии.

За уволнението на журналиста писаха The Washinton Post и The Daily Beast, които се позовават на собствени източници и посочват името на кореспондента, допуснал грешката, съобщи санкттеребургската електронна медия dp.ru. Според тях името му е Джеймс Ла Порта.

Самият журналист отказа да коментира случилото се. Известно е, че той е бивш морски пехотинец, служил в Афганистан, и е в екипа на AP от април 2020 година. Преди това няколко години е бил репортер на свободна практика, занимавайки се с проблемите на армията и националната сигурност.

Неговата информация бе публикувана от AP вечерта на 15 ноември, след падането на две ракети в Източна Полша. Авторът на текста се позовава на високопоставен служител на американското разузнаване, който твърди, че „руски ракети са пресекли територията на Полша, страна членка на НАТО, което е довело до смъртта на двама души“. Впоследствие Associated Press свали от сайта си новината. В коментар на агенцията се казва, че източникът не е бил прав, и че ракетите, макар и произведени в Русия, най-вероятно са били изстреляни от украинска страна. На фона на инцидента редакцията предприе вътрешна проверка.

Експлозия на 15 ноември в Пржеводово, полско село близо до границата с Украйна, отне живота на двама души. Полският президент Анджей Дуда заяви още същия ден, че няма доказателства ракетата, паднала в района, граничещ с Украйна, да е била изстреляна от руска страна. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също направи подобно изявление. Той каза, че алиансът няма доказателства случилото се в Полша да е резултат от умишлени действия, а предварителната информация сочи, че ракетите са изстреляни от украинска ПВО.

Свят