Над 50 процента от журналистите в Хърватия имат симптоми на прегряване

  • 22.11.2022
  • БТА

Повече от половината журналисти  в Хърватия се оплакват от симптоми на прегаряне и тревожен брой от тях не могат да се справят с изтощението, умората и стреса, сочат резултатите от проучване, финансирано от дружеството DZNAP за защита на журналистическото авторско право, съобщи Хина

Проучването изследва ефектите от пандемията, двете земетресения  в Хърватия през 2020 г. и икономическата криза  върху здравето и материалното състояние на журналисти и редактори.

То показва, че малко под 50% от анкетираните са се заразили с КОВИД и че по-голямата част от техните работодатели са проявили интерес към тяхното здраве. В 45% от случаите работодателите дори са предложили помощ, докато 22% от преболедувалите  КОВИД не са били потърсени от работодателите си, за да се информират за състоянието им.

По време на пандемията 50% от анкетираните са имали повече работа, а заплатите им са останали същите.

По-малко от една трета от анкетираните не са преживели промени в психическото си състояние от началото на пандемията.

Проучването обхваща 108 журналисти и редактори на възраст от 18 до над 60 години, информира БТА.

Специалистът по индустриална и организационна психология Таня Пурета  заяви, че  фактът, че над 50% от анкетираните се оплакват от прегаряне, е тревожен, тъй като пренебрегването му "може да доведе до сериозни последици, както за здравето на служителя, така и за оцеляването на работодателя“.

 

 

м.л.