Почетен плакет на вицепрезидента и „Златно перо” на СБЖ за 100-годишнината на Анжел Вагенщайн

  • 18.10.2022
  • СБЖ
Анжел Вагенщайн по време на видеообръщението си към събралите се в Дома на киното за юбилея му

Заредено с много обич и топлота бе отбелязването на 100-годишнината на големия сценарист, писател, режисьор, общественик, антифашист и хуманист Анжел Вагенщайн в Дома на киното навръх юбилейния му рожден ден на 17 октомври.

Залата се изпълни с много негови приятели, колеги, съмишленици, почитатели на таланта му и на несекващия му граждански плам.

Там бяха и вицепрезидентът Илияна Йотова, кметът на София Йорданка Фандъкова, посланикът на Испания Н. Пр. Алехандро Поланко, председателите на СБЖ и СБП Снежана Тодорова и Боян Ангелов и още много други представители на обществени организации и официални институции.

Честването на Джеки, както наричат юбиляра повечето му приятели и колеги, бе в рамките на протичащия в момента кино-литературен фестивал „СинеЛибри”, чийто директор е внучката на изтъкнатия творец – Жаклин Вагенщайн, оглавяваща също и издателството „КоЛибри”. Тя бе и водеща на вечерта в чест на Джеки, която започна с множество приветствия за него, продължи с негово видеообръщение и завърши с прожекция на емблематичния му филм „Звезди”. А във фоайето пред кинозалата всеки можеше да си закупи специални издания с литературни творби на юбиляра.

„Привилегия е да живееш във времето на човека-вселена Анжел Вагенщайн, да имаш възможността да се докосваш до неговата личност, критичен поглед и непримиримост с неправдите“, заяви в приветствието си вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя припомни думите на Джеки: „Аз съм една камбанка, която сочи пътя, когато го губите”. И му пожела да продължава да отваря гостоприемно дома и сърцето си за всеки, който иска да се докосне до неговата висота и да научи неговите вечни уроци за солидарност, справедливост, надежда, любов между хората.

В знак на признание за безграничния талант, активната обществена позиция и достойния пример за чест и вярност към големите идеи и по повод 100-годишния му юбилей Илияна Йотова удостои Анжел Вагенщайн с Почетния плакет на вицепрезидента, който бе връчен на внучката му Жаклин.

Другото отличие, което получи юбилярът, бе „Златно перо” на Съюза на българските журналисти, за удостояването му с което обяви в своето приветствие председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова. Това е второ „Златно перо” за Джеки, който вече е бил удостояван с тази най-висока награда на Съюза за големия си талант на публицист, писател и кинематографист. Сегашното отличие е специално за юбилея му. Поздравявйки сърдечно рожденика, Снежана Тодорова говори със силно вълнение за изключителното му присъствие в нашата култура и в обществения ни живот, като му пожела здраве и още много творчески върхове.

Развълнувани поздравления поднесоха също Алек Оскар от Организацията на евреите в България „Шалом”, председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов, председателят на Българския антифашистки съюз Евгений Белий, който обяви удостояването на Анжел Вагенщайн с Почетна грамота на БАС, кинокритикът проф. Божидар Манов и др.

Бяха прочетени и поздравителни адреси от министъра на културата проф. Велислав Минеков, от посланика на Израел Н. Пр. Йорам Елрон, от председателя на Съюза на българските филмови дейци Милко Лазаров, от директора на Центъра „Сергей Айзенщайн” Наум Клейман.

Председателят и зам.-председателят на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България (СИЖБ) – Георги Митов и Къдринка Къдринова, поднесоха поздравително писмо до юбиляра, както и статуетка, символизираща как книгата изгражда четящите хора. Пожеланието им бе Джеки да продължава с посланията и на бъдещите си творби да придава хуманна цялост на човешкия дух. Митов и Къдринова напомниха, че тяхното Сдружение още в началото на годината вече е връчило на Анжел Вагенщайн отличието „Обединител на култури” за цялостния му принос в развитието на българските кино и литература, както и в разгръщането на диалога между различните култури.

„Скъпи Маестро, обични наш Джеки, Вие самият отдавна сте живата връзка, Обединителят, между България и духовното извисияване на безбрежната световна култура, на човешкото у човечеството. Пожелаваме Ви да си оставате все така искрящо млад и завладяващ с хуманните послания на Вашия тлант, мисъл и дух, винаги заредени и с пламенна гражданска позиция, и с неустоимо чувство за хумор. Приемете цялата ни почит и обич! За много години и честито начало на втория Ви век!” – пише Сдружението на испаноговорещите журналисти в посланието си до юбиляра.

Самият Анжел Вагенщайн се обърна към всички, събрали се в Дома на киното за юбилея му, със специално записано видеопослание, което бе излъчено на големия екран. Ето какво каза той:

„Вашии Превъзходителства, скъпи мои другари, съмишленици и спътници по сложните, извилисти пътища на живота! Благодаря ви от все сърце, че ви има и че сте тук в деня на моята стогодишнина! Да остарееш не е подвиг, нито повод за гордост. Природата има свое тайно и мистично мерило за отпуснтите ти левги живот. И единствено тяхната стойност зависи от теб, от твоята устойчивост и упоритост да следващ посоката към храма, въпреки че той е далеч отвъд хоризонтите на нашия живот. А всеки далечен път има своя метрична система. Моята е мерило за среднощните партизански пътеки, за разстоянието от килията до бесилото, за метрите кинолента върху монтажната маса, за наниза от думи в моите драскулки. Дано не ви досаждам и отново ви благодаря. Довиждане”.

След това бе прожектиран филмът „Звезди” (1959 г.) по сценарий на Анжел Вагенщайн и режисиран от приятеля му от следването в съветския ВГИК (Всесъюзен държавен институт за кинематография) Конрад Волф, един от най-изтъкнатите кинорежисьори на някогашната ГДР. Заснетият в Банско филм с участието на актьори от България и ГДР получава Голямата награда на фестивала в Кан през 1959 г.

Това е първата кинотворба в света, посветена на Холокоста, която при това разглежда тази жестока страница в историята на човечеството през дълбоко хуманна призма. Както Анжел Вагенщайн е изтъквал в доста свои интервюта и изявления, въпреки големя си световен успех, филмът навремето е практически забранен в България, защото  тогава, а и досега у нас не се признава официално отговорността на страната ни за депортацията в нацистките лагери на смъртта на 11 000 евреи от Гърция и Македония – а именно с тази депортация е свързан сюжетът на „Звезди”.

Както Анжел Вагенщайн сподели за сайта на СБЖ в разговор по телефона днес, в първия ден на втория си век, негова кауза остават усилията България да поеме своята отговорност за тези погубени 11 000 човешки живота и да поднесе извиненията си за действията на онова свое държавно управление, което я въвлече във Втората световна война на страната на хитлеристите.

 

Свързани:

Анжел Вагенщайн на 100 години: Талантът да бъдеш свободен

Дата: 17.10.2022

Представяме ви