Документален филм на списание „Българска наука“ за Балканската война ще бъде излъчен утре

  • 04.10.2022
  • БТА

Документален филм на списание „Българска наука“, посветен на 110 г. от Балканската война, ще бъде излъчен в деня на отбелязването на годишнината - 5 октомври, от 19 ч. на фейсбук страницата на списанието, съобщават от екипа на медията. Филмът показва две гледни точки за войната - на България и на Турция. 

„Ще излъчим и най-доброто от филма ни "На Нож!". Преди десет години ние, от списание „Българска наука“, бяхме единствените, които направиха филм по случай 100-годишнината от Балканската война, започнала на 5 октомври 1912 г.

След това през 2013 г. създадохме филма “Трагедия и слава”, по повод 100 години от Междусъюзническата война. Двата филма заснехме с помощта на приятели и близки, голяма част от работата се извърши на доброволни начала. Обиколихме над 20 населени места в България и организирахме прожекции на двата филма за ученици и студенти.

След това решихме да направим и нещо по-различно – да покажем част от местата, където са се водили битките и сраженията, както и гледната точка на хората от Турция за войната“, разказват пред БТА от списание „Българска наука“.

 

 

м.л.