Деца рисуваха своите идоли от историята - просветители и будители

  • 04.10.2022
  • „Сдружение Азбукари“
Харика Ибрямова, 16 г.

Вече са известни победителите от IV-тия Национален конкурс за детска рисунка „Българските просветители и будители“, посветен на 1 ноември - Деня на народните будители. Деца от 7 до 17 години рисуваха своите идоли от историята.

Конкурсът, ознаменуващ делото на българските просветители, книжовници и революционери – будители на възраждащия се национален дух, на стремежа към образование и книжовност, е организиран от „Сдружение Азбукари“ и Единение „Българи за България.

„Желанието на екипа ни беше да мотивира децата да пресъздадат образите на просветителите и будителите, с които се гордее България – казват организаторите. - Чрез творчеството си те илюстрираха постиженията на бележитите личности в областта на образованието, науката, знанието и национално-освободителното движение, представиха просветителската дейност на отделни личности или общности. Децата на България имат нужда от добри примери, подкрепа и надежда, за да ги вдъхновим да растат щастливи и отговорни за своето бъдеще, изпълнено с добротворство.“

От официалното начало на конкурса - 8 март до края на месец август 2022 г. в офиса на „Сдружение Азбукари“ на ул. „Царичина“ 1 в София пристигнаха хиляди детски творби.

Рисунките бяха оценени от компетентно жури

от художници и ръководители на детски школи по рисуване, които се събраха заедно с екипа на „Сдружение Азбукари“ в Съюза на българските художници на ул. „Шипка“ 6. С тежката задача да изберат най-добрите сред най-добрите се заеха художниците Долорес Дилова, Николай Маринов, Татяна Антонова, Дарина Цурева и Ева Тенева - Зайков.

„Реализирали сме няколко такива конкурса, отличавали сме много български деца - заяви пред художниците Цвета Кирилова, председател на „Сдружение Азбукари“. - Получаваме изключително много позитиви при организацията на този конкурс, което ни мотивира да продължаваме напред.“

 Изборът премина в приповдигнато настроение, художниците бяха развълнувани и приятно изненадани от оригиналността и креативността на децата. Васил Левски, Христо Ботев, Георги Бенковски, светите братя Кирил и Методий, Паисий Хилендарски, Петър Берон с Рибния буквар, Иван Вазов бяха образите, които най-често присъстваха в детските рисунки. Бяха представени и съвременни будители, като учителя Теодосий Теодосиев.

„Както винаги завладяващо и опияняващо е всичко, което виждаме - каза Долорес Дилова, художник и организатор на изложбите в Съюза на българските художници на ул. „Шипка“ 6. - Да им завидиш на много от децата на порива, на чистотата, и колкото са по-малки, са по-искрени и чисти. Затова толкова много художници са се учили от детските рисунки, като Матис например.“

„Радвам се, че видях доста добри рисунки. Има много талантливи деца. Винаги това ме е радвало и затова съм се занимавал с деца. Ние трябва да ги пазим, да не ги опорочаваме с готови клишета. Не трябва да има прекалена намеса от възрастните, дистанцията от детския свят и въображение е задължителна“, каза Николай Маринов, художник и ръководител на детска школа към галерия „Резонанс“ в Пловдив.

„Прави ми впечатление най-вече това, че децата много сериозно са се ангажирали с темата, особено по-малките. А това е много приятно, защото и най-малките деца трябва да са наясно с нашето минало, с нашите достойни българи, които трябва да запомнят и да бъдат техен пример в живота. Това, което се вижда, е, че с огромно желание всички са се постарали да дадат максимума от себе си“, сподели Татяна Антонова, художник и ръководител на школа „Приказен свят“ в София.

„Имаше забележителни постижения на деца, чийто път може би ще поеме в посока към изкуството. Всички участници са изключително трогателни за мен с желанието си и с почитта, която отдават на будителите“, каза Дарина Цурева, художник и преподавател в Националната гимназия за приложни изкуства в София.

„Занимавам се с деца в работилнички, там сами създават техники, които са им по-интересни – сподели Ева Тенева - Зайков, Галерия за детско изкуство на ул. „Уилям Гладстон“ 32 в София. -Например рисуване с цветен пясък или върху материали като огледални повърхности. Малките обичат новите, нестандартните неща. Това, което видях тук, е много впечатляващо. Децата много се стараят, от една страна, да намерят най-точния образ, от друга - да го изпипат достатъчно добър технически, което е много вълнуващо. Децата имат невероятно първосигнално вдъхновение, което се връща при нас, възрастните и можем да си бъдем взаимно полезни.“

В конкурса участваха деца от различни краища на страната,

от големи до много малки населени места. Състезаваха се в 3 възрастови категории: от I до IV клас, от V до VII клас и от VIII до XII клас. На всички победители ще бъдат връчени грамоти и награди. Освен първо, второ и трето място, организаторите от „Сдружение Азбукари“ осигуриха и по 2 специални поощрителни награди във всяка от трите групи.

Сред най-малките от I до IV клас първата награда е за Рая Спасова на 10 години от СУ „Никола Войводов“ във Враца. Втора е Юлия Биран на 9 години от ОУ „Пейо Яворов“ в Бургас. Трета е Надежда Вълкова на 9 години от ОУ „Пейо Яворов“ в Бургас. Поощрителните награди са за Александър Господинов на 10 години от школата по рисуване към читалище „Димитър Полянов - 1862“ в Карнобат и за Красимир Стефанов на 9 години от ОУ „Пейо Яворов“ в Бургас.

Във втората възрастова група - за деца от V до VII клас първа е Андреана Косева на 12 години от ОУ „Неофит Рилски“ в Габрово. Втора е Мария Стайкова на 11 години от ОУ „Цанко Церковски“ в София. Трета е Селин Сюлейманова на 13 години от школа „Арт Попово“ в Попово. Поощрителни награди са за Божидара Стефанова на 13 години от школа „Арт Попово“ в Попово и за Полина Бохурова от ОУ „П. Р. Славейков“ в Стара Загора.

Сред най-големите - от VIII до XII клас първото място е за 16-годишния Преслав Вутов от Професионална гимназия „Алеко Константинов в Мездра. Втора е Ана-Мария Недялкова, на 17 години от ПГСАГ „А. Попов“ във Велико Търново. Трета е Харика Ибрямова на 16 години от СУ „Йордан Йовков“ в Кърджали. Поощрителни награди получават Йоана Ле Туан, на 17 години от ПГСАГ „А. Попов“ във Велико Търново и за Александра Минкова на 15 години от СУ „Христо Ботев“ в Русе.

В тази категория има и една специална награда от „Сдружение Азбукари“ и тя е за Гергана Зашева от школата по рисуване към Център за подкрепа на личностното развитие - Общински детски комплекс - Перник.

На специална церемония отличените деца ще получат награди и изненади от „Сдружение Азбукари“ и Единение „Българи за България“. За мястото, датата и часа на провеждането на церемонията по награждаването победителите ще бъдат уведомени лично от екипа на „Сдружение Азбукари“.