Програма „Христо Ботев“ започва ново музикално образователно предаване

  • 03.10.2022
  • БНР

Този вторник, 4 октомври, ще бъде излъчено първото издание на "Музика хисторика" – единственото предаване в българския радиоефир, посветено изцяло на ранната музика.

Неговата цел е да запознава аудиторията с всичко, свързано с музиката на Средновековието, Ренесанса и Барока – не само с композитори и произведения от тези векове, но и със съвременни музиканти, представящи тази музика; тенденции и течения в исторически информираните изпълнителски практики; анализи на конкретни жанрове, техники и инструменти; нови концептуални проекти и компактдискове;  фестивали, конференции и събития, посветени на ранната музика, информират колегите от БНР.

Информацията на БНР е обаче с един малък , но много съществен пропуск - не е посочен часът, в който ще се излъчва предаването.

Време ще бъде отделено и за концертни предавания, в които да бъдат представени изпълнения, предоставени от Европейския съюз за радио и телевизия.

Основна задача на "Музика хисторика" ще бъде образоването на слушателите за света на ранната музика, която през последните 100 години в световен мащаб се радва на засилен интерес както от изпълнителска, така и от изследователска гледна точка.

Непрестанно се разкриват нови произведения и автори, оформят се теории за изпълнителската практика на тези векове, пресъздават се цели събития, състояли се преди 400 или 500 години, така че публиката музикално да се пренесе в онова време и т.н. Целта на предаването "Музика хисторика" е да представя на радио аудиторията всички тези аспекти на ранната музика чрез актуална и научно обоснована информация, интервюта с изпълнители и музиколози и, разбира се, записи, илюстриращи както исторически информираните изпълнителски практики, така и проекти, вдъхновени от тях.

На вълните на програма "Христо Ботев" ще научите повече за концепцията на предаването, както и ще можете да "дегустирате" света на ранната музика чрез интересни факти и музика от Карло Джезуалдо, Алфонсо Ферабоско-син, Перотин, Пиетро Антонио Локатели,  Шевалие дьо Сен-Жорж, Уилям Бърд и Дитрих Букстехуде, допълва сайтът на БНР.

 

 

м.л.