В Рим започва 84-ият конгрес на Международната асоциация на спортните журналисти (АИПС)

  • 03.10.2022
  • aipsmedia.com

Конгресът ще се предава на живо във Facebook от днес до 5 октомври.

Международната асоциация на спортните журналисти (АИПС) открива днес в Рим своя дългоочакван 84-ти конгрес, който ще продължи три дни в интензивни и важни дискусии за настоящето и бъдещето на спортната журналистика, съобщава aipsmedia.com.

Началото е с „АИПС среща Александър Чеферин“, когато президентът на УЕФА ще бъде на сцената и ще обсъжда важни футболни теми. Над 250 души, включително членове на ЕК, делегати, наблюдатели и гости, от 110 национални асоциации ще присъстват на срещите до 5 октомври. Целият конгрес ще бъде предаван на живо на страницата на АИПС във Facebook.

Конгресът на АИПС включва международен дебат на тема „Бъдещето на спортната журналистика в ерата на роботите“ и „Неравенството между половете в отразяването на спортните медии“. Ще има и емоционална сесия с много специален гост от Украйна - Владислав Дунайенко, млад репортер на АИПС, който сега е войник на фронтовата линия, борейки се за живота и страната си. Подготвена е наситена програма с презентации и панелни дискусии.

Това е първият конгрес на АИПС от февруари 2020 г., малко преди да бъде обявена пандемията, и много необходим. Някои от темите са: „Фондация променя животите в бедните квартали със спорт“, „Бъдещето на спортната журналистика в ерата на роботите“, Международен олимпийски комитет: Към Париж 2024 и „Проектът за млади репортери“, ФИФА: Катар 2022 - доклад за пресата, „Неравенство между половете в медийното отразяване на спорта“, УЕФА: Женски футбол - статукво и следващи стъпки, Спешъл Олимпикс: световни игри Берлин 2023 - #Непобедими заедно.