Тайван стартира първия англоезичен тв канал

  • 03.10.2022
  • БТА

Тайван стартира днес първия си англоезичен телевизионен канал за новини, лайфстайл и развлечения, за да си осигури повече гласност в международен план на фона на нарастващото напрежение с Китай, който опитва да установи суверенитета си на острова, предаде Ройтерс.

Подкрепяната от правителството „Тайван плюс“ започна да работи миналата година предимно като онлайн стрийминг платформа. На церемонията по откриването на канала президентката Цай Ингвен каза, че „Тайван плюс“ вече е повишил международния авторитет на Тайван и ще помогне в изграждането на още по-тесни връзки с държави, които споделят сходни ценности за свобода и демокрация.

„Историите на Тайван трябва да се споделят със света“, каза тя. „Има все повече и повече хора в световен мащаб, които проявяват интерес към Тайван, и е по-важно от всякога да имаме платформа, която да доведе Тайван до международната общност“, допълни президентката, цитирана от БТА.

Китай, който смята демократично управлявания Тайван за своя територия, е все по-активен в англоезичните медии, предавайки възгледите на управляващата комунистическа партия на външна аудитория. За тази идея спомага и англоезичният новинарски канал на държавната телевизия „Чайна глобъл телевижън нетуърк“.

Китай също оказва натиск върху международното пространство на Тайван, принуждавайки чуждестранни компании да го наричат „​​част от Китай“ на своите уебсайтове и чрез рутинно провеждане на военни учения близо до острова.

 

 

м.л.

Свят