Пет дела се опитват да заглушат разследващи медии във Франция

  • 02.10.2022
  • europeanjournalists.org

Европейската федерация на журналистите (EФЖ) се присъединява към платформата Бързо реагиране на свободата (MFRR) на медиите в изразяването на загриженост и осъждане относно неотдавнашната вълна от заглушаващи дела, подети от компании срещу няколко независими медии във Франция с цел цялата френска журналистическа общност да бъде сплашена и да не огласява информация от обществен интерес.

ЕФЖ се присъединява и към френските журналистически синдикати, изразявайки солидарност с медиите и техните журналисти, като призовава делата да бъдат бързо прекратени.

На 21 септември 2022 г. групата Altice даде под съд медията Reflets за „нарушаване на търговски тайни“. Altice е собственост на базирания в Швейцария милиардер Патрик Драхи, телекомуникационен и медиен магнат и собственик на големи френски медии, включително RMC, BFM, Libération (отчасти чрез дарителския фонд „Le fonds de dotation pour une presse indépendante“) – и израелската телевизия i24.

Altice настоява за премахване на четири статии, заплашвайки с глоба от 500 евро на ден закъснение. Фирмата също се заканва със забрана на всички медии, които използват същата информация. Освен това твърди, че медията Reflets е била съучастник в действията на компанията за рансъмуер (шифровани вредителски програми, изнудващи потребителите на заразени ковмпютри да плащат откуп, за да получат ключ към информацията си) HIVE. Altice смята, че Reflets е в комбина с хакерите и чрез статиите си спомага да се „увеличи натиска върху Altice да плати откупа“.

Reflets застана зад своите статии, като подчерта, че публикуваната информация е от обществен интерес, не съдържа никакви търговски тайни и че разкритите лични данни за Патрик Драхи са подобаващо редактирани.

Първото изслушване по делото се проведе на 27 септември 2022 г. пред Търговския съд на Нантер. Решението на съдията се очаква на 6 октомври 2022 г. Междувременно Altice вече заплаши Reflets с допълнителни съдебни процедури. За да си помогне за покриване на съдебните такси, Reflets започна кампания за набиране на средства.

Това дело дойде само няколко дни след четири обвинения в клевета, повдигнати от френската фирма Avisa Partners срещу Reflets и три други независими френски медии: Arrêt sur Images, Mediapart и Next INpact. Avisa Partners също изпрати официално предизвестие на три други медии - Next INpact, l’ADN и Miroir du Nord, изисквайки премахване на някои препратки в журналистически разследвания на дейностите на групата, считани за клеветнически.

Avisa Partners е френска компания, специализирана в застъпничество, киберсигурност и онлайн влияние и е била обект на няколко разследвания, публикувани миналата пролет от съответните медии. Те разкриха сенчестите дейности на компанията, която е плащала на писатели-призраци да пишат „фалшиви статии“ с подправени подписи за компании и медии под формата на блогове или статии, а освен това е провеждала лобистки и дезинформационни кампании, обслужващи компании от CAC40 и интересите на диктатори в страни като Конго и Казахстан, пише на сайта си ЕФЖ.

Броят на започнатите производства, видът на целевите професионални журналистически разследвания и значителният дисбаланс между тези големи компании и атакуваните медии ни карат да вярваме, че тези производства имат за цел да сплашат и заглушат не само съответните медии, но и пресата като цяло, сочи още ЕФЖ. Партньорите от МFRR виждат тези съдебни дела като нови примери за спешната необходимост от въвеждане на анти-SLAPP законодателство на европейско и национално ниво.