Проф. Христо Пимпирев: Антарктида е земният път към Космоса

  • 30.09.2022
  • БТА
  • Гергана Николова

В София бе представена биографичната книга "Христо Пимпирев. Антарктическият стопаджия", подготвена съвместно от професора и от журналистката и фотографка Иглика Трифонова.

„Пожелавам на всички да вървим напред и да усвояваме този континент Антарктида, който е вратата към Космоса. Той е земният път към Космоса“. Това каза проф. Христо Пимпирев по време на премиерата на биографичната му книга "Антарктическият стопаджия" в Националния дворец на културата, съобщава БТА.

По думите му Антарктида е на целия свят. „Ние заедно правим новия свят там. Свят без войни, само с разбирателство и най-вече с любов. Любовта ще спаси света, а не омразата и войната“, добави проф. Пимпирев.

Книгата излиза по повод 70-ата годишнина на изследователя. По нея той работи в съавторство с Иглика Трифонова, която участва в пет експедиции до Антарктида, а от 2022 г. е включена в световна класация на стоте жени в полярната наука.

„Тази книга е моя сбъдната мечта. Идеята за нея се роди преди 20 години, когато се срещнах за първи път с проф. Пимпирев и тази среща промени живота ми напълно. Днес аз съм тук пред вас благодарение на него, защото той има много сериозна роля в моя живот във време, когато бях болна и той ми помогна да взема едни важни решения в живота си. Тази книга е моята благодарност към него за това, че вдъхновява толкова много поколения български антарктици. За това, че ни научи да сме смели, да мечтаем и да следваме мечтите си“, коментира по време на събитието Трифонова.

На сцената по време на събитието се качи и посланикът на Испания в България Алехандро Поланко. Той съобщи, че след предложение на испанския външен министър крал Фелипе IV е решил да удостои проф. Христо Пимпирев с ордена на Исабел Католическа. „Това е може би най-престижната награда, която Испания връчва на чуждестранни свои приятели“, каза Поланко и допълни: „Смятам, че в много редки случаи е била толкова заслужена тази награда“.

„Авантюризмът, склонността към откривателство не са сред най-дълбоките и характерни черти на нашия национален манталитет. И аз искрено завиждам и се възхищавам на Христо Пимпирев за това, което прави. Чест му прави на Христо Пимпирев, че открива и прибавя нови територии към България“, каза по време на представянето и президентът на България в периода 1997 г.-2002 г. Петър Стоянов.

На премиерата присъстваха още Соломон Паси, Михаил Вешим, проф. Иван Илчев и др. Пред публиката Пимпирев представи и капитан Николай Данаилов, за когото каза, че „показва бъдещето на Антарктида с нашия нов военен научно-изследователски кораб“. Изследователят допълни, че първото плаване на кораба ще се състои в началото на декември.

В "Антарктическият стопаджия" се преплитат текстове и над 230 цветни фотографии. В книгата са събрани още спомени и впечатления от познанството с Христо Пимпирев на още над 80 души – негови приятели, съмишленици, дипломати и др.