Художници рисуват Свиленград

  • 26.09.2022
  • СБЖ
  • Златка Михайлова

С изложба от 20 картини, представящи забележителности от Свиленград и района, завърши осмото издание на Националния пленер „Нарисувани усещания”. Кметът на общината арх. Анастас Карчев благодари на художниците за участието им пленера, който е част от празничната програма за Деня на града – 5 октомври и 110-годишнината от освобождението му. Събитието се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

Тази година в пленера участваха десет творци oт Πoмopиe, Coфия, Пловдив и Cвилeнгpaд .Те претвориха исторически забележителности от Свиленград и общината- връх Шейновец с паметника , стария мост, стреон през 1529 г, Червеното училище, сградата на Историческия музей, паметника на ген. Никола Иванов, скалната църква в Михалич, бронзовият глиган от средновекожната гробница в Мезек и др.

Използвани са техниките маслена живопис и акрил, изображенията са както в реалистичен и експресивен стил, така и в абстрактен.

Картините остават дарение в Художествения фонд на община Свиленград. Те могат да се видят в Арт галерията до края на октомври.