Галин Стоев поставя Чехов в Тулуза

  • 25.09.2022
  • СБЖ
  • Иван Каневчев
Галин Стоев. Снимка:Архив

Известният театрален и кинорежисьор Галин Стоев ще постави класическата пиеса „Вуйчо Ваньо” от Антон Чехов в Националния театър в Тулуза, Франция. Това съобщи в предаването на БНТ „Моят плейлист” самият той. От началото на 2018 г. Стоев е директор на Националния театър в Тулуза. Според него подготовката на постановката ще му отнеме само 6 седмици, а не обичайните 8 или 10.

Галин Стоев е роден през 1969 г. във Варна. Завършил е театрална режисура в НАТФИЗ при проф. Крикор Азарян. Дебютира като режисьор с постановка на „Илюзията“ по Пиер Корней в Драматичния театър в Сливен през 1992 г. Има постановки в Младежкия театър, Театър „Българска армия“, Народния театър, Варненския драматичен театър и др.

След 2000 г. поставя в Белгия, Франция и в Русия. През 2005 г. основава собствена театрална компания в Брюксел – Fingerprint, където поставя „Кислород“ от Иван Вирипаев, представен на 61-вия фестивал в Авиньон. Работи с „Комеди Франсез“, театър „Ла Колин“ в Париж, BAFF Тheatre в Антверпен и др. Неговият дебют в киното е филмът „Безкрайната градина“.

 

 

Панорама