Националната библиотека получи портрета на Тодор Боров, рисуван от Васил Стоилов

  • 25.09.2022
  • БТА
Портретът на Тодор Боров, рисуван от Васил Стоилов, който НБКМ получи като дарение. Снимка: БТА

Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий“ (НБКМ) получи като дарение портрета на Тодор Боров, рисуван от Васил Стоилов през 1942 г., съобщават от НБКМ.

Тодор Боров (псевдоним на Тодор Цветанов Тодоров) е директор на Народната библиотека от 1944 до 1949 г. и има принос в изграждането на фундаменталното значение на съвременната библиография и библиотекознание у нас. Портретът му е дарен на 21 септември 2022 г. от сина му - българският физик академик Иван Тодоров. Другият му син е известният литературен критик и теоретик, философ, антрополог и социолог Цветан Тодоров.

"В тази портрет се "срещат" двама гении - известният художник Васил Стоилов, признат в целия свят със своите живописни платна, участвал в Салона на френските художници, с множество награди и отличия, сред които званието "Народен художник" и Тодор Боров, гений в създаването на българската библиография. Освен това, от портрета "наднича" и още един изключителен българин - в горния ляв ъгъл е нарисуван академик Никола Михов - изтъкнат библиограф, икономист, статистик и енциклопедист", разказват от НБКМ.

Директорът на библиотеката доц. д-р Красимира Александрова благодари за дарението, което по думите й е изключително ценно за НБКМ и за бъдните поколения, които ще четат в тази сграда и ще се запознават с личностите, които са отдали своята енергия, своя интелектуален заряд за изграждането на най-голямата, най-богата книжовна институция, информира БТА

 

 

м.л.